Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryckt julfirande i Bagdad

Annons

Många av Bagdads kristna trotsade oron på juldagen när de fyllde den lilla Jungfru Maria av det heliga hjärtats kyrka i den irakiska huvudstadens centrum för att fira julmässa.

Medan poliser vaktade portarna till den kaldeiska katolska kyrkan på Palestinagatan, till nyligen en av Bagdads farligaste delar, anlände kyrkobesökarna för att fira en av de viktigaste kristna högtiderna.

Trots att säkerheten blivit bättre de senaste månaderna förblir landet farligt, och midnattsmässan var ett riskfyllt projekt.

Det religiöst präglade våld som svept genom Irak har inte skonat de kristna, som dessutom saknar egen milis. Kyrkor har angripits och präster kidnappats. Många av dem har dödats. Den irakiska regeringen tvingades nyligen skicka polisförstärkningar till Mosul sedan minst tolv kristna dödats. Kristna hus vandaliserades och brändes ner och människor hotades, vilket ledde till att 2 500 familjer flydde.

Övervikt kvinnor

Medan församlingen i stillhet lyssnade på predikan och tog nattvarden under den två timmar långa mässan visade en överslagsräkning att 75 procent var kvinnor; en grym påminnelse om det våld som den kristna minoriteten genomlidit sedan våldet utbröt.

En tredjedel har flytt

Runt 800 000 kristna bodde i Irak vid tiden för den amerikanska invasionen 2003. Sedan dess har enligt kristna ledare minst en tredjedel av dem flytt landet.

Advokaten Firas Riyadh, 38, tycker inte att glädjen är fullkomlig utan alla de kristna som tvingats bort från sina hem:

Annons
Annons