Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtverket festade för mångmiljonbelopp

Statliga Tillväxtverket har spenderat nästan 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation sedan 2010.

Annons

Vistelser på slott och herrgårdar, dyra middagar, vin- och chokladprovningar är exempel på Tillväxtverkets spenderande av skattebetalarnas pengar och man har konsekvent brutit mot egna regler, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort. Bara den årliga medarbetardagen på Grand Hotel i Stockholm i maj gick på över en miljon.
Till detta kommer ytterligare 9 miljoner för internutbildning och andra konferenser. Sammanlagt alltså 16,5 miljoner kronor.
Verkets generaldirektör Christina Lugnet säger att hon är förvånad över siffrorna.
– Jag är väldigt chockad faktiskt. Vi håller nu på att faktagranska uppgifterna. Vår policy i de här frågorna gäller samtliga, säger hon.
Enligt policyn fick en middag tidigare kosta max 350 kronor per person, sedan mars är gränsen 600 kronor per person.
Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel, billigaste alternativet enligt  Christina Lugnet, framgår att bara middagen kostade 1 476 kronor per person, mer än dubbelt så mycket som de egna riktlinjerna tillåter.
Men det arrangemanget har hon koll på:
– För medarbetardagen har vi en särskild budget.
Christina Lugnet kommer nu att i förväg kontrollera och godkänna större aktiviteter kopplade till personal och internutbildning.
Från fackligt håll är man kritisk till miljonrullningen.
– Det är förstås väldigt allvarligt att man handskas så här med skattepengar. Självklart ska vi följa interna riktlinjer och policy, säger Birgitta Rhodin, facklig representant för ST på verket.
– Generaldirektören har förstås det yttersta ansvaret men mycket är delegerat och vi är kritiska mot hela ledningen.
Statssekreterare Marita Ljung på näringsdepartementet har varit i kontakt med Lugnet efter DN:s uppgifter och har kallat till möte i nästa vecka:
– Det är viktigt generellt sett att man är försiktig med skattebetalarnas pengar och att man håller sig inom Skatteverkets regler. Ytterst är generaldirektör och styrelsen ansvariga, säger hon.
I år ska Tillväxtverket spara 10 miljoner kronor. Men det har ingen koppling till verkets interna representation och seminarier.
– Och besparingarna ska inte innebära att någon sägs upp utan att man ser över om vakanser ska återbesättas. Men det är förstås allvarligt nog, säger Brigitta Rhodin.

Annons
Annons
Annons