Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teleavbrott Europa-Asien

Annons

Tre stora telekomkablar på Medelhavets botten kapades på fredagen, vilket väntas leda till stora störningar i telefoni- och data-trafiken mellan europeiska och asiatiska länder året ut.

France Télécom säger att man skickat ett servicefartyg till platsen, mellan Egypten och Sicilien, men att hela kablaget inte väntas vara reparerat förrän på nyårsafton.

Som exempel på trafikstörningar fram till dess nämner det franska telekombolaget att 82 procent av röstkapaciteten mellan Europa och Indien kan vara utslagen, 39 procent mellan Europa och Taiwan och 52 procent Europa-Egypten. Maldiverna uppges ha fått teleförbindelser med Europa helt kapade.

Kablarna löper längs havets botten mellan Alexandria på Egyptens medelhavskust och Sicilien. Ett liknande avbrott förra vintern berodde på att fartyg i samband med dåligt väder vårdslöst kastat ankar, och något liknande är den troligaste förklaringen även nu.

Delar av telekomtrafiken flyttas till andra förbindelser, främst via USA, så framkomligheten väntas så smått bli bättre över jul även om France Télécoms servicepersonal hunnit laga Medelhavskablarna.

Annons
Annons