Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tata söker långsiktigt Jaguarstöd

Annons

Den indiska biltillverkaren Tata Motors går med på att ge akutstöd till Jaguar Land Rover för att förhindra en nära förestående kontantkris. Men ber skattebetalarna om långsiktigt stöd till sin brittiska verksamhet.

Företaget ber nu regeringen om lån och kreditgarantier för att skydda tusentals jobb i Storbritannien samt för att täcka kostnaderna för forskning och utveckling, skriver Financial Times i sin nätupplaga.

Tata, som är Indiens största fordonstillverkare, köpte tidigare i år de brittiska märkena Jaguar och Land Rover av Ford för omkring 2,3 miljarder dollar, motsvarande 18 miljarder kronor.

Frågan för den brittiska regeringen är nu om ett omfattande stöd till Tata kan rättfärdigas och hur mycket Tata klarar av att skjuta till i framtiden. Frågan är om Tata har tillräckliga resurser att stödja Jaguar Land Rover.

Inhemska problem

Tata Motors, som ingår i Tata Group, är Indiens största lastbilstillverkare och tredje största biltillverkare. Men företaget har haft inhemska problem de senaste månaderna på grund av krisen på lånemarknaden.

I oktober föll lastbilsförsäljningen med 50 procent och nästan lika mycket förra månaden. Företaget har därför tvingats att temporärt stänga sina fabriker minst fem gånger.

Investerare har dock stort hopp om att Tata Motors ska klara sig då det är flaggskeppet i Tata Group.

Tata Group är fortfarande välbärgat med starka verksamheter inom bland annat stålområdet, telekom och informationsteknologi. Moderbolaget har dock händerna fulla med stålföretaget Corus, som svarar för en avsevärt större intäkter än Tata Motors, skriver FT.

Inget checkhäfte

Den brittiske näringsministern Peter Mandelson bekräftade i förra veckan att han fört samtal med Jaguar Land Rover, som han sade var särskilt hårt pressat.

Han sade att regeringen, som skjutit till miljarder pund till banksektorn, inte hade något öppet checkhäfte, skriver Reuters.

Premiärminister Gordon Brown sade i fredags att regeringen vill hjälpa bilindustrin genom den ekonomiska krisen men att huvudansvaret ligger hos biltillverkarnas ägare.

Annons
Annons