Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikansk sedelflopp från Sverige

Annons

Sydafrikas centralbank måste förstöra över 3,6 miljoner felaktiga 100-randssedlar, värda nära 320 miljoner kronor, rapporterar Sunday Times. Sedlarna är tryckta i Sverige vid Tumba pappersbruk.

Det har visat sig att sedlarna har samma serienummer som lokalt tryckta sedlar.

Inte nog med det, en del av sedlarna som tryckts i Sverige hade varken rätt färg eller storlek. Sedlarna är omkring en millimeter för små, vilket ställer till problem i sedelautomater.

Sydafrika ändrar i år utseende på alla sedlar, som ska bära Nelson Mandelas porträtt, den förste presidenten efter apartheidtiden. 100-randssedelns baksida pryds av en buffel.

Numera driver amerikanska sedeltillverkaren Crane & Co Tumba pappersbruk via bolaget Crane currency, och där råder nu tystnad.

Vi uttalar oss aldrig och bekräftar eller dementerar aldrig någonting om några kunder. Vi hänvisar helt och hållet till kunderna om de vill uttala sig på något sätt, säger Thorbjörn Gustafsson, marknads- och försäljningschef på Crane currency Sverige.

Också i juli i fjol klargjorde uppgifter i Sydafrika att det var Tumba pappersbruk som fått i uppgift att trycka de nya randsedlarna - som nu visat sig vara felaktiga. Orsaken då var att ett fel upptäckts i maj på sedlar som tryckts av ett företag i Sydafrika.

TT: Du säger inte ens om det är ni som har tryckt de nya sedlarna?

Det får centralbanken i så fall uttala sig om. Vi har väldigt konfidentiella regler. I den här typen av verksamhet kan man inte uttala sig, utan det får bankerna göra själva, svarar Gustafsson.
Annons
Annons
Annons