Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter får jobba mer när fribeloppet höjs

Landets studenter ska få det lättare att kombinera studier och arbete. Det omstridda fribeloppet höjs. Dessutom kommer studiemedlen att öka.

Annons

Över hälften av studenterna uppger att de inte klarar sitt uppehälle med bara studiemedel – lån och bidrag – och därför måste jobba extra.

Studiemedlet är 7 820 kronor per fyraveckorsperiod, varav 5 136 kronor är lån och 2 684 kronor är bidrag.

För den helårsstuderande som tjänar mer än 102 500 kronor om året – det så kallade fribeloppet– minskar studiemedlen med hälften av den överskjutande inkomsten.

Regeringen tillsatte förra hösten en studiesocial kommitté där alla sju riksdagspartier deltar. Kommittén är nu överens om att höja fribeloppet till 130 000 kronor för helårsstuderande, skriver Svenska Dagbladet. Passeras den gränsen reduceras enbart bidragsdelen, inte lånedelen.

– Dagens fribeloppsgränser bidrar till en ekonomisk osäkerhet för många studenter. De som jobbar på sommaren riskerar att hamna nära eller över gränsen, säger kommitténs ordförande Roger Tiefensee (c) till TT.

Sveriges förenade studentkårers ordförande Moa Neuman kallar förslaget ”ett jättebra steg i rätt riktning”.

– Men vi väntar fortfarande på en studiemedelshöjning därför att det är betydligt många fler, typ alla, som får för lite pengar i studiemedel, medan det är ganska få som slår i fribeloppstaket, säger hon till TT.

– Ja, vi kommer att föreslå en höjning. Hur stor, det är vi ännu inte färdiga med.

Annons
Annons