Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort polistillslag mot Cosa Nostra

Annons

Efter en rad razzior där ett hundratal personer gripits sade myndigheterna i Italien i dag sig ha krossat ett försök att blåsa nytt liv i maffian på Sicilien.

I operationen, med kodnamn Perseus, slog omkring 1 200 poliser understödda av hundpatruller och helikoptrar till i Palermoregionen och i Toscana och grep flera av landets klanledare och maffiamedlemmar. Storrazzian föregicks enligt polisen av ett nio månader långt förarbete.

I april 2006 kunde polisen slutligen gripa "bossarnas boss", den sicilianska maffiaorganisationen Cosa Nostras högste ledare Bernardo Provenzano. I november i fjol fängslades så Salvatore Lo Piccolo, som jagats av polisen i 23 år och tog vid när Provenzano försvann. Gripandet av Lo Piccolo fullbordade enligt myndigheterna "halshuggningen" av Cosa Nostra.

Justitieminister Angelino Alfano berömde polisen och sade att gripandena visar att maffian "inte har givit upp". Han tillade att staten ändå står stark och kommer att kämpa ner alla försök av maffian och dess ledare att återuppta sin verksamhet.

De personer som greps på tisdagen har enligt polisen band till den 46-årige jagade maffialedaren Matteo Messina Denaro, anklagad för att ha försökt bygga upp den sicilianska maffians ledning på nytt. Denaro, från Trapani på västra Sicilien, syntes nyligen på omslaget till den italienska tidskriften L'Espresso med den utmanande rubriken "Här är maffians nye boss".

Palermos polischef Giuseppe Caruso sade efter gripandet av Lo Piccolo att det inte längre fanns någon maffiaboss av samma kaliber som skulle kunna överta högsta ledningen av organisationen. Provenzanos föregångare som Cosa Nostra-chef, Toto "Odjuret" Riina, har skakat galler i 15 år och avtjänar flera livstidsstraff.

Annons
Annons