Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största uppgången i år i Stockholm

Annons

Efter en skakig vecka präglad av oro inför EU-toppmötet avslutade Stockholmsbörsen starkt. Fredagens uppgång var den största hittills i år.

Vid stängning hade OMXS-index klättrat med 4,0 procent till 316,0, vilket gör fredagen till årets starkaste handelsdag.

Under veckan har Stockholmsbörsen sjunkit inför torsdagens och fredagens EU-toppmöte, med undantag för en svag uppgång på onsdagen. Förväntningarna inför mötet var låga, men under den första mötesdagen enades euroländerna om flera åtgärder som kan stabilisera läget på kort sikt. Till exempel ska krisstöd kunna ges direkt till banker som behöver rekapitaliseras. Stockholmsbörsen steg i linje med de ledande börserna i Europa på fredagen efter beskedet.

Verkstadsbolagen gick särskilt starkt. Sandvik steg med 7,4 procent, mest av tungviktarna. Sämst gick det för Nokia, som föll med 3,8 procent.

Delårsrapporterande klädkedjan Kapp-Ahl vände vinst till förlust under sitt tredje kvartal. Aktien föll med 1,0 procent.

Kronan stärktes mot både dollarn och euron och marknadsräntorna steg.

Nästa vecka kommer räntebesked från Riksbanken, inköpschefsindex för tjänstesektorn och statistik över antalet nyregistrerade bilar i juni.

Londonbörsens FTSE-index steg med 1,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index lyfte med 4,3 procent och Parisbörsens CAC-index steg med hela 4,8 procent. Ännu starkare gick Milanobörsen och Madridbörsen, som klättrade 6,6 respektive 5,7 procent.

Annons
Annons
Annons