Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsvetare: Oväntat lite utrikes

Annons

Mycket "investering" och "sammanhållning", men oväntat lite utrikespolitik och knappt en bisats om klimatet. Så sammanfattar statsvetarlektorn Malena Rosén Sundström Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring.

Ledordet i statsministerns regeringsförklaring var helt klart "investering", enligt Rosén Sundström, som är lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Han pratade både om konkreta investeringar i forskning och bostäder, men också om investering i sammanhållning och framtidstro.

Sammanhållning och att hålla ihop återkom Reinfeldt till flera gånger i sitt tal. Malena Rosén Sundström tolkar det som Moderaternas version av solidaritet.

Genom att prata om att hålla ihop befäster man bilden av Moderaterna som det nya arbetarpartiet.

Att Reinfeldt pratade om den ekonomiska krisen i EU och Sveriges relativt starka ekonomi förvånar inte Malena Rosén Sundström.

Jag hade förväntat mig att han skulle fortsätta trycka på regeringens ansvarsfulla politik, att man värnar de offentliga finanserna.

Men hon tycker att statsministern sade mindre än väntat om läget i världen utanför EU.

Med tanke på att han pratade om en föränderlig värld var det ganska lite utrikespolitik.

Klimatfrågorna fick ännu mindre uppmärksamhet, enligt Malena Rosén Sundström.

Klimatet var nästan bara en bisats. Centern, som ju är alliansens gröna röst, kan inte känna sig särskilt nöjt med den undanskymda rollen.
Annons
Annons
Annons