Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bjöd på hjulfest två dagar i rad

Annons
Sverige bjöd på hjulfest två dagar i rad

Det drog rejält runt de som bevistade gårdagens skyltsöndag.

I Landgrenshallen blåste det även inomhus.

Det svenska landslaget i rullstolsbasket tog nämligen Polen med storm i helgens EM-kval, 101-46 och 85-40.Vad landslagets klara kvalseger i Härnösand i praktiken betyder är dock inte riktigt klarlagt.

- Nej, inte mer än att vi nu tillhör en av de åtta slutspelsklara nationerna. Om det sedan kommer att avgöras i form av ett slutspel med alla lag i antingen Holland eller Spanien eller om det blir ytterligare en kvalificeringsrunda är inte riktigt klart, förklarar landslagscoachen Kjell Tallén.

Om det blir en kvalificeringsrunda till, en kvartsfinal helt enkelt, är det dock redan spikat att man i så fall får möta England.

En inte helt oäven lottning med tanke på att övriga nationer är Holland, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Israel.

Sverige är på stark frammarsch inom rullstolsbasketen och nu senast i Paralympics slutade laget sjua. I det senaste EM:et slutade man femma.

- Framförallt känns det roligt att vi lyckats överbrygga vårt generationsskifte så bra, menar Tallén. Vi har ett landslag för framtiden helt enkelt.

Speciellt tillfredsställande är förstås det faktum att landslagets i särklass skickligaste spelare, Hussein Haidari, bara är 22 år.

Haidari visade upp kvalitéer som ingen annan aktör var i närheten under Härnösandsvistelsen. Förutom en exceptionell blick för spelet, var han även den som särklassigt snabbast manövrerade sin rullstol över plan.

En inte nog så viktig detalj i den synnerligen "screentäta" (screen = avsiktligt komma i vägen och spärra m i n s t en motståndare, helst två) rullstolsbasketen.

- Som guard kan man ha en stol där man sitter lågt, och det underlättar riktningsförändringar i fart. Men visst krävs det även en hel del träning, menar Hussein som drabbades av polio redan som treåring.

Rullstolsbasket har han spelat sedan tioårsåldern och intensiv träning kombinerad med hans sällsynta talang har gjort att nu är en firad stjärna i den italienska klubbligan. Ligan innehåller åtta lag och samtliga försöker locka till sig hela världens toppspelare. Det har gjort att lönerna blivit riktigt angenäma för de allra bästa.

- Jodå, jag kan då absolut inte klaga. Mitt klubblag från Sardinien tillhör dessutom de allra bästa i Europa. Vi har vunnit italienska ligan två år i rad, men tyvärr förlorade vi Europacupfinalen i fjol mot ett franskt lag, berättar han för TÅ-sporten.

Nu närmast väntar ytterligare några omgångar i den italienska ligan, men sedan ser Hussein fram emot en framgång med det svenska landslaget.

- Det känns som om vi blir bättre och bättre - även om inte de här matcherna mot Polen blev någon rejäl värdemätare, menar Hussein Haidari.

Men landslagscoachen Kjell Tallén hade en annan förklaring till de båda klara segrarna:

- Polen är inte alls så pjåkiga - det var vi som gjorde dem dåliga. Själv har jag nog aldrig sett det här landslaget spela så tight och bra, menade han.

Det lovar gott inför slutspelet...

Eller kvartsfinalen mot England...

Jens NäsmanLördag: Sverige-Polen 101-46

Söndag: Sverige-Polen 85-40

Sveriges poängplockare totalt: Hussein Haidari 45, Jocke Gustafsson 29, L-G Andersson 28, Daniel Flensburg 21, Tomas Åkerberg 14, Per Kohlström 14, Stefan Wegeborn 12, Faik Sommarblad 11, Per Uhlén 8, Per Johannesson 4.
Annons
Annons
Annons