Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort ÖPK deltagande i hemmatävling

/
  • Det blev särskjutning i fältklassen för revolver mellan Markus Dandberg, Piteå (blev tvåa) och Roland Carlsson, Arvidsjaur (blev trea).

Örnsköldsviks Pistolklubb arrangerade Nordsvenska mästerskapen i pistolskytte på Gideå Skytteförenings skjutbana.
Tävlingen innefattade både precisionsskytte och fältskytte. Totalt kom hela 171 skyttar till start, varav 22 från arrangörsklubben ÖPK.

Annons

Nordsvenska mästerskapen innefattar deltagare från de fyra nordligaste länen, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Tävlingen roterar mellan de olika länen.

Tävlingarna startade på fredagsmorgonen och avslutades igår på söndagseftermiddagen. ÖPK:s ordförande, tillika tävlingsledare Patrik Hägglund är nöjd med helgen:

– Det har gått riktigt bra med arrangemanget. Allt har flutit på bra ända från starten i fredags. Vi skämtade lite här tidigare och sa att det gick ju så bra att vi kanske ska söka för att få arrangera SM framöver.

Så det kan tänkas att det blir ett SM-arrangemang i framtiden då?

– Nja, det var nog mest på skoj ändå. Ett SM innebär så väldigt många fler deltagare och som det ser ut nu så är det redan beslutat fram tills 2018 var tävlingarna hålls. Men man ska ju aldrig säga aldrig, säger Hägglund med ett leende.

För den som inte vet, förklara skillnaden mellan precisions- och fältskjutning.

– Precisionsskjutning är väl egentligen grundformen av tävlingsskytte. Deltagarna skjuter på en 60x60 centimeters tavla, på 25 meters avstånd och man har sex minuter på sig att avfyra de fem skotten man har per serie. Jag ser det lite som meditation, att få stänga allting annat ute under de sex minuterna, säger han, och fortsätter:

– Fältskjutning är annorlunda på så sätt att det är uppbyggda stationer. Vid ett mästerskap som detta är det alltid tio olika stationer. I helgen har vi gjort som så att deltagarna skjutsats med bandvagnar till det bortersta och så har de till fots tagit sig tillbaka via de olika stationerna.

Man har sex skott på sig, men det är olika förutsättningar på alla stationer med hur målen ser ut, hur många de är och om de är rörliga. Dessutom vilken ställning man får ha när man skjuter.

Som Sporten tidigare skrivit om kommer EM i metall-silluetteskytte att arrangeras på Gideå skjutbana i slutet av juli.

Annons
Annons
Annons