Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påhlsson är omöjlig att ersätta

Annons

Att locka hem Samuel Påhlsson till Örnsköldsvik och Modo är inte bara en av årets tyngsta och viktigaste värvningar i elitserien, det är också en signal om att Modo nu efter fyra jobbiga säsonger vill vara med och slåss om SM-titeln.

Att skriva ett treårskontrakt med Samuel Påhlsson var en signal från Markus Näslund att Modo menar allvar.

Då, i ett gym inne i Fjällräven Centers katakomber, händer det som inte får hända: Samuel Påhlsson, spelaren som i princip aldrig varit skadad, sliter av hälsenan och blir borta i minst fyra månader.

Nej, jag tänker inte använda ordet katastrof, det gör man inte inom den idrottsliga världen, men för Modo är det ett chockbesked och ett gigantiskt avbräck.

Samuel Påhlsson är tvåvägscentern som tål hur mycket istid som helst, han skulle avlasta Niklas Sundström (framförallt i box play) och han var nog den hetaste kandidaten att ta över C:et efter Tollefsen.

Nu står Modo utan en verklig nyckelspelare under hela höstsäsongen, höstar där Modo lämnat stort handikapp i jakten på slutspel och som sedan fått jaga livet ur sig för att hinna i fatt slutspelståget. Tre av de fyra senaste säsongerna har man misslyckats.

Inför den här säsongen har ledningen lärt sig av läxan, man går in i säsongen med full trupp, bredd och spets, allrounde Påhlsson är den tyngste värvningen då han på något unikt sätt är både bredd och spets. Arbetsmoral, urkraft och en spelare som är en mardröm att möta för motståndarna.

Och under sina snart 20 säsonger i eliten har han knappt haft ett skavsår och jag har full förståelse att Markus Näslund, Uffe Samuelsson och även lagkamraterna har lätt att hålla sig för skratt.

Men mest synd är det om Samuel Påhlsson, killen som skulle komma hem för att visa vilken bra hockeyspelare han är och varför han alltid varit en "working class hero" i NHL. Spelaren som alltid gick till jobbet.

Nu missar han alltså hela hösten och det skadebeskedet borde skapa panik hos en stressad ledning.

Så vad gör Modo nu? Enligt Markus Näslund så vet man inte. Inte just nu, i alla fall.

Påhlsson sitter på sin lön, Modo har en ansträngd ekonomi samt att marknaden är dammsugen efter kompetenta spetsspelare och det är väl egentligen bara i NHL det finns spelare som kan ersätta Samuel Påhlsson och då förstår man hur hemskt jobbig den här skadan för Modo Hockey.

Det kan bli en NHL-lockout, men det är bara en kortsiktig lösning och elitklubbarna har ett avtal att man inte ska skriva korttidskontrakt och det skulle ju se rätt löjligt ut om Modo skrev ett try out-kontrakt med till exempel Henrik Sedin.

Det finns dock tydligen ett avtal, eller ett "gentleman agreement" mellan klubbarna som säger att man dock får skriva ett korttidskontrakt om en nyckelspelare skadats och i Påhlssons fall behöver man inte fundera om så är fallet eller inte. Sägs det alltså.

De tolv elitserieklubbarna ska besluta vad som gäller vid en eventuell NHL-lockout, om man ska ta in spelare och i så fall hur många.

Helt klart är att Modo behöver en Samuel Påhlsson – originalet alltså.

Annons
Annons
Annons