Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina ett hemmahopp i amatör-SM på Dannero

/
  • Kristina Wallin tillsammans med Ock Doc är ett hemmahopp när amatör-SM avgörs på Dannero i kväll.

I kväll sätter sig Kristina Wallin i sulkyn för att köra amatör-SM på hemmaplan.

Det är stort för Dannerokusken, som hittills tagit 20 segrar i karriären.

– Det ska bli spännande, men nervös är jag inte.

Annons

Duktiga Kristina Wallin ska åter försvara Dannero och Solängets färger, hon var med för två år sedan med samma häst, Doc Ock. Den gången räckte inte ekipaget till, men hästen har form och från ett nionde spår i den andra semifinalen finns ypperliga förutsättningar till ett smyglopp.

– Jag har alltid gillat hästar sedan fem års ålder. För tio år sedan tog jag min första seger, då på Bergsåker när jag pluggade på Vången. Det var en häftig upplevelse.

Hon känner väl till sin häst Doc Ock, som hon också brukar köra vid ordinarie tillfällen.

– Jag har tidigare jobbat som lärling hos Gunnar Melander, han har lärt mig allt och det var de bästa åren i mitt liv. Normalt fick man bara praktisera en gång hos varje tränare när jag gick på Vången, men jag lyckades få vara hos honom två gånger.

Vid kvalificeringssegern på Solänget, lyckades ekipaget fuska bort loppet efter att ha fått ledningen direkt.

– Vi fick öppna de första 500 meterna efter 1.17 och varvet via 1.19. Nu blir det ett helt annat lopp, vi får försöka ta rygg på antingen på ettan eller tvåan i loppet. Det kommer säkert att gå fort och även om min gillar att gå i ledningen så är hästen väldigt speedig. När vi senast kvalificerade oss till SM, så gick Doc Ock invändigt och spurtade ner dem efter att ha fått luckan.

Ifjol blev resan till Åmål förgäves, Kristina och Doc Ock slutade sjua. Så de fick lite snöpligt vända hem utan att få köra finalen.

– Jag är lugn när jag kör och kommer inte att förivra mig. Vi möter bra hästar, men jag kör alltid för seger. Läget behöver inte vara fel, snarare tvärtom och att ta sig till final på hemmaplan vore väldigt roligt. Fördelen för oss är att vi slipper resa långt den här gången, hästen står bara 200 meter från Dannero.

Syskonen Lähdekorpi, Hanna och storebror Pekka, kan komma att spela huvudrollerna. I det första SM-försöket tillhör Oleander med Hanna Lähdekorpi en av de mest betrodda.

I den andra semifinalen är det många som tror på Pekka Lähdekorpi och Peace Photo.

De sex första i varje semifinal går till finalen.

– Det är det största du kan vinna som amatör, det är sällan de kör om så stora pengar. Varje semifinal har 25 000 kronor i första pris och den som vinner finalen får 100.000 kronor, konstaterar Danneros sportchef B-O Månsson.

SM avgörs över 1640 meter och då kan det bli fartfyllda tillställningar.

Annons
Annons
Annons