Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommunen har varit njugg”

Annons

Det är lätt att tro att kulan snart är i luften med tanke på de gröna gräsmattorna, men vi är i mitten på januari och fotbollssäsongen är långt borta. I alla fall när det gäller seriespel. För andra håller säsongen på året runt, som för Jerry Häggström, fotbollsordförande för distriktets bästa lag, Friska Viljor.
Sakta men säkert jobbar han och de övriga i föreningen mot drömmarnas mål att ge oss elitidrott även på sommaren. Men vandringen mot superettan är inte lätt.
Tjena Jerry, hur är läget?
Bara bra. Jag är i Finland, långt ute i skogen å tjänstens vägnar.
Du är vd för Andritz Kone Wood AB, ett företag med 80 anställda. Hur stor skillnad är det mellan att vara industriledare och ordförande för en fotbollsförening?
Enormt stor. Man måste ha klart för sig att jobba med ideellt arbetande människor krävs det ett helt annat sätt då det gäller att leda och umgås med dem. Men det är otroligt roligt.
Hur hinner du med? Bara vd-rollen måste ta en massa tid?
Allt jag tagit på mig är sådant som är jätteroligt, men jag lämnar också folk besvikna emellanåt. Jag försöker, men hinner inte vara med överallt. Samtidigt måste man kunna ställa rimliga krav på folk som är mitt i yrkeslivet.
Då det gäller kraven och att leva upp till dem måste folk acceptera att allt inte går som på räls.
Du var själv en duktig fotbollspelare. Brinner du idag lika mycket för fotbollen?
Ja, men på ett helt annat sätt än då jag var ung. Då var fotbollen allt. I dag är jag i den åldern att jag kan betala tillbaka lite för allt roligt som fotbollen gett mig.
Jag brinner av den anledningen att jag gillar sporten som sådan och för att vi här i Ö-vik ska få ett lag i superettan. Vi har underbara idrottsvintrar här med Modo Hockey och ÖSK Innebandy, då vore det väl tusan om vi inte kunde få roliga idrottssomrar också.
Är det realistiskt att tro att FV kommer att spela i superettan?
Ja, det är nästa steget i utvecklingen. Till syvende och sist är det upp till spelarna. I år har vi hjälpt till med att anställa en tränare som har kapaciteten att föra dem till superettan.
Har Ö-vik råd med ett lag i superettan?
Det tror jag. Spel där tarvar inte så grymt mycket pengar. Dessutom så får lagen bidrag från Svenska Fotbollförbundet och går vi dit ska vi inte försöka ta ned månen.
Vad saknas hos FV just nu för att klättra i seriesystemet?
I och med att vi fått Janne Westerlund är första pusselbiten lagd. Sedan behöver vi en riktig förstklassig spelare per år, en i varje lagdel de närmaste fyra åren.
Kan ni bli ortens lag, eller är bytänkandet för starkt?
Det där är ytterst individuellt och det handlar om olika människors acceptens. Vi får mycket uppmuntran, men en del är förstås emot. Men man ska komma ihåg att vi har tre skrivna samarbetsavtal med Hägglunds, Arnäs och BK Örnen och ytterligare tre har anmält intresse.
Men Modo Hockey är verkligen ortens lag.
Modo har den kulturen och har alltid varit etta. Jag är verkligen glad över att de finns och vi i FV kan verkligen lära av Modo. Det finns ingen bättre förebild. Dessutom kan man inte ropa på uppmärksamhet om man inte har förtjänat den. Det krävs hårt arbete.
Tycker du att ni har stöd från kommunen?
Det är en lång följetong och jag tycker att kommunen varit lite njugg med fotbollen. Det har inte hänt någonting trots att det har diskuterats i 20 år.
Du tänker på en inomhushall för fotbollen?
Ja. Fotbollen är största idrotten i kommunen då det gäller antalet utövare, och då det gäller hallfrågan så måste jag tyvärr ge kommunen underbetyg. Vi saknar en hall varje vinter och nu tycker jag tiden är mogen att ge oss en.
Till sist, du får tre önskningar rörande fotboll. Varsågod!
Okej. Först önskar jag en spelare till FV som håller hög superettanklass de närmaste fyra åren. Därefter en inomhushall och till sist fler människor som kan hjälpa FV både på ledar- och sponsorsidan.


Fakta/JERRY HÄGGSTRÖM
Ålder: 49 år
Klubb: Friska Viljor FC
Yrke: Vd för Andritz.
Familj: Söt fru och söt dotter.
Tidigare klubbar som spelare: KB 65, Hägglunds, Halmstad BK, Domsjö IF.
E Tidigare klubbar som tränare: KB 65, Anundsjö, ÖFF, Domsjös flick- och damlag.


PER HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons