Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skrivs ishockeyhistoria i Härnösand

/
  • Ishockeyhistoria skrivs i Härnösand. AIK Hockey Härnösands coach Marcus Berglund (till vänster) och Team Härnösands coach Daniel Gustavsson är övertygade om att derbyt blir en minnesvärd match – väl värd att arkivera.
  • Senaste stadsderbyt på A-lagsnivå spelades den 13 januari 1983. Under säsongen 2008/09 spelade AIK Hockeys B-lag mot Teamet i tvåan, men nu är det prestige på riktigt.

Idrottshistoria skrivs med jämna mellanrum. I Härnösand är dock väldigt sällan det händer något uppseendeväckande inom ishockeyn.

Men i eftermiddag är det dags. Det första stadsderbyt mellan två A-lag på närmare 30 år.

– Det blir en jättekul match att spela – speciellt för vinnarna, säger företrädarna för Team Härnösand respektive AIK Hockey Härnösand.

Annons

Under faraonernas storhetstid i Egypten skrevs minnesvärda händelser ned på papyrusrullar som sedan arkiverades på säkra platser.
I dagens digitala samhälle går det ruskigt fort att få fram ögonblickligt material, men knappt ett svartvitt foto framtaget i ljusrum längre.
Något fotomaterial från senast det spelades stadsderby i Härnösand (13 januari 1983) har inte gått att uppbringa, men resultatet mellan Antjärns IK och IF Älgarna blev i alla fall 14–5.
En målfest av stora mått som dessutom sågs av hela 1250 personer(!).
Några sådana siffror blir det förstås inte idag, men...
– Båda klubbarna har gjort olika saker för att locka folk, bland annat via Facebook. Men vi har även öppnat upp restaurangen där vi erbjuder tacobuffé, berättar Daniel Gustavsson vars Team Härnösand står som hemmalag i det första seriemötet av två i Division 2 Norra C.
Lagen har inlett seriespelet med både vinster och förluster. AIK Hockey har hunnit med fyra matcher (tre vinster och en förlust), medan Team Härnösand bara spelat två.
– De båda spelades dessutom två dagar i rad, men i den andra kom vi tillbaka starkt från ett jobbigt underläge och vann. Det var en viktig vändning för oss som grupp, betonar Gustavsson som har en nästan dubbelt så stor trupp att jobba med jämfört med Marcus Berglund.
– Vi är väl drygt 25 man och vi kommer självklart att plocka ut fullt lag, 22 spelare till derbyt. Det här är ju en match alla vill spela, konstaterar Teamets tränare som har ett förflutet i AIK Hockey Härnösand som ledare under nio år.
Och vice versa. Under de snart nio år som Team Härnösand funnits har AIK Hockey:s tränare Marcus Berglund hunnit med att både stå i båset och spela för lördagens motståndare.
Men i eftermiddag ser de givetvis bara till sina egna lag.
– Vi har sett allt bättre ut och nu har vi även fått in Henrik Eriksson på backplats. Eftersom vi lånar in ett antal yngre killar födda -95 och -96 till varje match från juniorlaget är det skönt med en 27-årings rutin därbak, konstaterar Berglund.
Det är förstås mycket prestige i luften när del 1 av "Slaget om Härnösand" skall avgöras.
Favoriter?
Nja. Lagen spelade 5–5 i en träningsmatch innan seriespelet - det kan mycket väl bli lika jämnt nu...

Annons
Annons
Annons