Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isalliansen vill satsa dubbelt så mycket som kommunen

/
  • Kommunen förordar bygget av en ny hall på Kempevallen i Hörnett.
  • Isalliansen anser att det är absolut nödvändigt med en ny träningsanläggning i anslutning till Fjällräven Center.

Nu ligger korten på bordet. Frågan gäller kompensation till idrotten eftersom kommunen rev Kempehallen.
Isalliansen vill satsa att kommunen satsar 20 miljoner kronor på ishallar. Kommunen å sin sida erbjuder 10 miljoner i investeringsstöd.

Annons

– Vi har bedömt att 10 miljoner är vad vi klarar av att ta från 2012 års resultatöverskott. Men det innebär även att det finns en deadline. Den här frågan måste avgöras i fullmäktige innan årsskiftet, säger Leif Lindholm (S), ordförande, kultur och fritidsnämnden.

Även oppositionen anser att 10 miljoner kronor är en rimlig summa. Soledad Henriquez (KD) är 2:e vice ordförande i nämnden:

– Vi ställer oss positiva till den här satsningen och är överens om summan 10 miljoner. Sedan ska man vara på det klara med att 10 miljoner kronor förmodligen inte kommer att räcka till en ny hall. Den frågan kommer nog behöva diskuteras vidare, säger hon.

I det beslutsförslag som nu ligger ser kommunen gärna att Isalliansen, hockeyklubbarna plus konståkningsklubben, bildar en gemensam förening/organisation för ändamålet. Då kan kommunen gå in med 10 miljoner kronor för en ny ishall.

– Plus att vi har talat om ett löpande driftsbidrag om 1 miljon i tio års tid. Våra erfarenheter säger oss att det finns stora samordningsvinster med att placera hallen på Kempevallen i Hörnett. Men vi har absolut inte stängt några dörrar alls och är beredda att diskutera även lokaliseringsfrågan, säger Lindholm.

Kommunen har till och med arbetat fram ett alternativt förslag, om inte Isalliansen kan enas om en ny, av föreningarna, gemensamägd hall.

Då handlar det istället om att de 10 miljonerna sprids över flera anläggningar runtom i kommunen.

– Förutom hur investeringsstödet ska fördelas, på en hall eller flera, måste vi föra en diskussion om summan. Vi är medvetna om att Isalliansen har en annan syn. Kommunen och Isalliansen talar inte om samma summor, säger Henriquez.

För i sitt motförslag har Isalliansen tänkt sig ett investeringsstöd om 20 miljoner kronor. Det handlar närmare bestämt om 10 miljoner kronor plus 1 miljon årligen i tio år. Och även om det kan tyckas handla om samma summa, finns här en noterbar skillnad – jämfört med kommunens förslag.

Diskussioner kring drift och skötsel (läs: driftsbidrag) är något som föreningarna vill återkomma till kommunen med.

– När vi talar om ett årligt driftsbidrag tänker sig föreningarna istället att använda den årliga miljonen som en kontantinsats i samband med tecknande av lån, säger Leif Lindholm.

Annons
Annons
Annons