Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyåret från A till Ö

Det är ett nytt hockey-år med OS, hemma-VM och ett SM-slutspel med Färjestad som stor guldfavorit, men Modo vill vara med och leka när guldet ska delas ut.
Men det år som bara är några dagar gammalt var inte så dumt det heller. Därför sammanfattar vi på Slagskott & Tacklingar hockeyåret 2001 genom att börja på A och sluta på Ö. Håll till godo.

Annons

Adjö sade Fredrik Stillman, Johan Thornberg, Joacim Esbjörs, Björn Ahlström, Martin Hostak, Stefan Larsson och några till. Aj, aj, aj, sade försäkringsbolagen som får punga ut med miljonbelopp till spelare som måste sluta på grund av skador.

Bäckman, Per, tackade för sig efter fyra år i Ö-vik, grät en skvätt och flyttade till Malmö. Bäckis gjorde ett stort jobb och var synnerligen rak och alltid lätt att göra med för oss journalister. Han var också klok nog att inse att ett femte år i Modo varken hade gynnat honom eller spelarna.

Comeback lagom till elitseriepremiären gjorde Tommy Pettersson efter benbrottet i SM-kvartsfinalen mot Luleå.

Diskbråck är inte roligt. Daniel Sedin fick hoppa av VM och fick försäsongen förstörd. Marcus Karlssons karriär kan vara över.

Ensam är stark, men frågan är om det räcker för AIK att bara lita på Thomas Johansson, elitserien bäste back.

Flopp. Greg Johnston kom, sågs och försvann.

Gick gjorde Peo Larsson, men inte heller Lars Molin verkar få ordning på Timrå.

Högardh, Peter, sensationell skyttekung i elitserien som bara måste få en landslagschans.

I särklass Färjestads BK. Kommer att slå Modos och Djurgårdens poängrekord på 103 poäng och blir också svenska mästare. Eller vad säger Brithén?

Jim Brithén ansågs som en kaxig nykomling som snabbt blev ovän med de flesta av sina nya tränarkollegor. Däremot går hans ishockey hem hos både spelare och publik, i alla fall i Kempehallen.

Kom tillbaka gjorde Markus Näslund. Bäste svensken i NHL förra säsongen bröt benet, tränade sig tillbaka och är nu den som ska skjuta Sverige till OS-medalj.
Löjets skimmer över Baltika Cup när domaren beordrade slantsingling i en internationell ishockeymatch. Även i JVM ändrades regler och spelprogram när värdlandet Tjeckien var sämre än vad arrangörerna drömt om.

Mikael Wahlberg kom otränad, slog indianare och gjorde inte någon glad. I dag ser han ut som en svensk Wayne Gretzky. Smartaste liraren i elitserien.

Nykomling som gjorde dundersuccé Richard Lintner.

Ovationer fick Raymond Bourque när han äntligen fick höja Stanley Cup-pokalen. Årets största ögonblick i det så nationalistiska NHL.

Peter Popovic en jätte i dubbel bemärkelse. Den här spalten trodde att han var slut, men hade riktigt, riktigt fel.

Quinn, Pat, ska coacha Kanada till ett OS-guld. Allt annat är ett misslyckande.

Renberg, Mikael. Hjälten som blev svikaren. Frågan är om han någonsin kan flytta hem till Norrbotten igen efter bråket om miljonersättningen till Luleå.

Salomonsson, Andreas, fick sitt SM-guld efter två raka finalförluster. Han fick det genom att byta till Djurgårdens dress och spela sitt livs ishockey. Salle hann också med ett VM-brons och ett proffskontrakt.

Time out tog Peter Forsberg och hockeyvärlden fick fnatt. En skadad och sliten Foppa måste vila sin kropp för att kunna spela ishockey igen, något som han sade klart och tydligt på presskonferensen, men som tolkades av världspressen som om han skulle sluta. Nu analyseras varje uttalande i detalj, kommer han att spela i OS eller inte?

Utan tvekan säsongens överraskning i Tre Kronor; Per-Anton Lundström.

Vårdslöst uttalande: Ulf Taavolas De har inga studieskulder om de supportrar som stöttar Luleå och indirekt betalar Luleåtränarens lön.

Wernblom, Magnus, är fortfarande kung i Kempehallen. Bättre tränad än tidigare borde han få en VM-biljett fram på vårkanten.

Xavier Majic fick nytt jobb i Malmö och han har skött sig riktigt bra.

Ytterst fånigt avstängningen för Andreas Pihl och Mikael Renberg när de kramades i en slutspelsmatch. Däremot klarade sig Fredrik Svensson undan med några tvåminutare när han misshandlade en Södertäljespelare.

Zäta. Fyra mål i finalen på Sweden Hockey Games skickade Henrik Zetterberg till OS. Tänk om han blivit Modoit för två år sedan...

Åh, vilket liv det blev när Roger Öberg och Gunnar Johansson träffade på varandra efter en SM-final.

Äntligen målkameror men bilderna hålls hemliga för tränare, spelare och publik. Löjligt.

ÖSK gjorde två fantastiskt bra perioder mot Modo och blev distriktsmästare.

PER HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons