Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösands veteran-SM blir rekordstort

/
  • Veteran-SM på cykel avgörs ute på vägarna runt Brunne under fredag-söndag. Här är tre av arrangörsklubben Härnösands CK:s egna åkare; Yngve Franzén (H50), Susanne Gradin (D30) och Larsa Norén (H60) inramade av Ola Thelberg, HCK:s ordförande samt Jonny Lundin, ordförande i Stigsjö Intresseförening.
  • Hemmaåkaren Susanne Gradin gör SM-debut i cykelsammanhang på fredag när D30-klassen genomför sitt tempolopp.

När Norrland arrangerar SM brukar det bli tunnare i startleden. Men inte när Härnösands CK bjöd in till cykel-SM för veteraner.
– Vi kommer att få närmare 500 starter under våra tre tävlingsdagar, nytt rekord för VSM alla tider, säger Ola Thelberg, HCK:s ordförande.

Annons

Efter att ha arrangerat två Norrländska Mästerskap i fäljdm 2010 och 2011, på banor utmed Långsjön–Roten–Åsäng–Viksjö och Brunne tog Härnösands Cykelklubb beslutet.

– Eftersom våra NM-arrangemang blev så väl mottagna så tog vi beslutet att växla upp. Responsen från landets rutinerade åkare har dock varit över förväntan – även om vi vet att vi har fina och utslagsgivande banor, säger HCK-profilen Ola Thelberg.

Veteran-SM:s start- och målområdet kommer att vara beläget ute i Brunne. Under fredagens tempolopp kommer dock cyklisterna att trampa inåt Härnösand för vändning strax bortanför Bondsjöhöjdens fotbollsplan.

En slinga som hemmaklubbens SM-debutant Susanne Gradin känner till vid det här laget. Den före detta skidåkaren har dock rätt nyligen tagit upp cykling som en mer frekvent träningsmetod.

– Jag har cyklat några Vättern Runt, men aldrig tänkt på att tävla i cykel på annat sätt. men nu när det blev SM på hemmaplan och det fanns en D30-klass att tävla i så blev jag övertalad att ställa upp, säger Susanne som blir den ende HCK:aren att dubblera i helgen.

Det innebär tempolopp (30 km) på fredag och linjelopp (65 km) på söndag.

– Därför tar jag det lite lugnt idag, ler Susanne som nöjde med sig att cykla tur och retur Brunne vid fototillfället.

Målsättningen är dock given – det är SM-medalj som hägrar.

– Åtminstone på tempot. Det här med linjelopp provade jag på för första gången den gångna helgen och taktiken där liknar inget jag provat på förut. Tempokörningen känns mer som skidåkning, konstaterar Susanne som dock gjorde en kanoninsats i debuten och vann damklassen i Gottnes linjelopp.

Gradin gör definitivt en intressant SM-debut och enligt startlistan räcker det med att besegra två av konkurrenterna för en plats på pallen.

Övriga HCK:are på plats i onsdags, Yngve Franzén (H50) och Larsa Norén (H60), hade svårare att sätta resultatmål.

– Jag har ingen aning hur konkurrensen är i min klass, det får visa sig. Jag hoppas i alla fall att formen från genrepet nere i Swaziland i maj har hållit i sig, säger Norén och skrattar.

– Det finns många starka och meriterade cyklister i H50-klassen, men jag skall vara med och köra om det i alla fall, säger Franzén.

Från Härnösands Cykelklubb startar även Håkan Wiberg och Kenneth Boman i H30-klassen. Gottnes ende representant första tävlingsdagen är Hans Bergholm i H55.

Annons
Annons
Annons