Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Fotbollsfolket kan marknadsföring

Polen mot Grekland, hur kul är det?
Tillräckligt för att ett stort antal svenskar ska gå bananas, det handlar ju om öppningsmatchen i världens näst största fotbollsturnering, och ännu hejigare är det eftersom Sverige kvalat in och spelar sin öppningsmatch på måndag mot värdlandet Ukraina.

Annons

Fotboll är världens största sport, fotboll engagerar i världens alla hörn och när det är ett VM, eller som nu EM, då åker ölen, chipsen, fontänerna och storbildskärmarna fram. Det är helt enkelt party.

Fotbollen är alltid stekhet, och naturligtvis blir det ännu mer fokus när Sverige är med och ett fotbolls-EM är så oerhört mycket större än ett hockey-VM, även här hemma i Sverige.

Varför? Jag tänker inte gå in i en diskussion vilken idrott som förtjänar mest mediautrymme, men det är enkelt att konstatera att fotbollen är störst på riksredaktionerna. Hockeyallsvenskan får ungefär lika mycket (eller lite) utrymme som turkiska fotbollsligan i kvällspressen.

Fotbollen har lyckats med sin marknadsföring. Lars-Åke Lagrell satt som ordförande tills alldeles nyss, och han har lyckats sälja in sin fotboll genom att höras och synas. Vissa fotbollskribenter/kommentatorer/experttyckare är skickliga på att marknadsföra sig själva och sin sport och de skaffar sig utrymme överallt (typ Strömberg, Lundh och Ekwall).

Här har hockeyn oerhört mycket att lära. De slarvade bort sitt eget VM, de har en ordförande som knappt någon vet vem det är och när hockeyn får nöja sig med en twittergala signerad Sanny Lindström har fotbollen en glittrande gala i en fullsatt ishall där den ganska mediokra allsvenskan hyllas.

Sedan har fotbollen en enorm fördel av att man spelar EM och VM vart fjärde år och det blir extra exklusivt att man måste kvala sig dit, varje match på vägen dit är en viktig tävlingsmatch. När Tre Kronor spelar VM varje år känns det som de bara kliver rätt in i en kvartsfinal efter en lång rad träningsmatcher.

Är det ett fotbolls-VM och EM vet man att de inkvalade lagen har sina bästa spelare på plats om det nu inte är skadebekymmer eller interna stridigheter (Ferdinand vs Terry). Hockeyn sitter i knät på NHL som har sin bästa tid mitt under VM och skulle spelarna vara lediga är det ändå klubbläkarna som har sista ordet.

Hur som helst, då det handlar om marknadsföring och upplägg har hockeyn mycket att lära av fotbollen.

Då så, tillbaka till EM. Som vanligt är den svenska mediakåren väldigt optimistiska rörande Team Zlatan och det är inget snack om att den långe är i sitt livs form, skadefri och på bra humör. Inte ens rykten om en flytt till Paris verkar störa honom.

Det finns dock problem. Försvaret är svajigt utan Daniel Majstorovic, Andreas Isaksson är matchotränad och lagets kanske viktigaste spelare tillsammans med Zlatan, Johan Elmander, för en kamp mot klockan.

Sedan är det ju också så att Sverige spelar i en oerhört tuff grupp. Först mot värdlandet Ukraina, sedan ett skadedrabbat England och till sist ett bra Frankrike där det nu har blivit ordning och reda sedan den kaotiska VM-insatsen för två år sedan.

Jag har Frankrike som gruppetta, men sedan är det helt öppet. Hemmanationen brukar gå långt, England har för en gång skull inte utropat sig som mästare redan innan turneringen och är underdogs och Zlatan är Zlatan.

Men mästare blir Tyskland.

Annons
Annons
Annons