Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mix av allt som har med hästar att göra

STOCKHOLM. Räkna med att det är lugnt i Örnsköldsviks hästkretsar i helgen. Halva ”hästbefolkningen” har dragit till Stockholm och Globen.
Med ett unikt koncept har Stockholm International Horse show blivit världens största inomhus evengemang räknat efter antal besökare per dag.

Annons

Showen täcker i stort sett allt inom hästsporten, berättar Ridsportförbundets pressansvariga Tessie Sjöstedt.
Showen, som även innefattar internationella tävlingar, har slagit publikrekord varje år sedan starten 1993. Förra året besöktes Globen av cirka 65 000 besökare under de tre dagarna tävlingarna pågick. I år förväntas siffran stiga, eftersom biljettförsäljningen jämfört med förra året ligger elva procent högre.

LÅNGA FÖRBEREDELSER
Showen genomförs alltid under första advent, men redan i februari träffas programkommitén för att planera.
Allt är på sekunden planerat, fortsätter Tesssie Sjöstedt.
Det är cirka 700 inblandade personer så allt måste flyta på.
Hemligheten bakom succén förklarar organisationskommiténs ordförande Ulf Rosengren så här:
Vi har hållit oss till vårt grundkoncept med tävling och show med hästar på högsta möjliga internationella nivå. Vi är inte bara noga med att följa detta recept, vi är minst lika noga med att göra allt med den yppersta kvalité vi kan finna.
Hoppningen bjuder på det bästa startfältet någonsin i Globen. Bland annat John Whitaker, som förra årets blev allvarligt sjuk under tävlingarna. Även hans barn Louise och Robert finns på plats.

HÖJDA PRISPENGAR
Världscuptävlingar i både dressyr och fyrspann kommer att avgöras. Prispengarna i dressyren har höjts avsevärt och för första gången kan segrande dressyrryttare lämna Globen i en alldeles ny bil. Tidigare endast förunnat hoppryttarna.
En tråkig nyhet för åskådarna i Globen var att Kerstin Dahlberg och Oscar inte kommer till start. 19-årige Oscar dog förra veckan i en allvarlig blödning i levern. Ekipaget skulle ha gjort sin avskedsföreställning just i helgen.
Även Örnsköldsviksortens Ryttarklubbs tränare, Nina Karlsson, har nyligen tappat sin Grand Prix häst Markebäcks Ideal. Han avled i transporten på väg till djursjukhuset på Strömsholm. Tarmvred var orsaken.
Nina och Markebäcks Ideal gjorde sin sista start under SM i Helsingborg nyligen, det resulterade i en seger. PERNILLA NÄSLUND

REDAKTIONEN

Annons
Annons
Annons