Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den långa väntan på snö

ÖRNSKÖLDSVIK. Vädergudarna är inte snälla mot vinteridrotterna – åtminstone inte mot kommunens skidklubbar.
Det råder, som de allra flesta konstaterat, en akut brist på snö.
– Något måste vi göra, säger Husums IF:s Karl-Gustav Häggkvist.

Annons

Alla är överens om att det inte går att göra så mycket åt våra väderförhållanden. Men Husums IF Skidor nöjer sig inte med det. I går fanns bekymret på klubbstyrelsens dagordning .
Vi måste agera på något sätt. Våra äldre skidåkare kan ta bilen och åka till trakter med snö åtminstone på helgerna. Men de yngre åkarna, som vi verkligen ska vara rädda om, tappar vi bort på grund av det här, säger Häggkvist.

SNÖKANON MÖJLIG LÖSNING
Han vill lyssna till övriga synpunkter i föreningen, men gör ingen hemlighet av att han personligen anser att klubben bör investera i en snökanon.
Vi måste naturligtvis resonera om det här, men jag anser att en snökanon kan vara ett sätt att lösa problemet för det yngre åkarna. Jag hoppas att vi har ekonomiska möjligheter för en sådan investering.
Förra veckan arrangerade Husum ett träningsläger i Solberg och hade det funnits ekonomiska förutsättningar hade klubben inte tvekat en sekund att bedriva verksamheten där fram till årsskiftet.
Men det fungerar naturligtvis inte varken praktiskt eller ekonomiskt. Lyckligtvis är inget arrangemang i klubbens regi hotade till följd av snöbristen.
Åtminstone inte i dagsläget:
Nej, i det avseendet är vi inte oroliga. Vi arrangerar Husumskidan 16 mars och då bör vi ju ha snö. Dessutom kör vi Byafyran samt serie- och klubbmästerkap, men eventuella snöproblem vid dessa evenemang får vi försöka lösa vid respektive tillfälle.
I Friska Viljor Alpina, som driver Åsbacken, är tongångarna samlade, men uppgivna:
Vi är naturligtvis beroende av att kunna öppna backen så tidigt som möjligt, men det brukar vara si och så med det före jul, säger kanslisten Torbjörn Nordendahl.
19-20 januari arrangerar Friska Viljor säsongens största arrangemang i Åsbacken; en FIS-tävling där större delen av den svenska eliten delar, landslagsåkarna undantagna.

NYÅRSHELGEN KRITISK TIDPUNKT
Kommer det ingen snö före nyårshelgen börjar det bli kritiskt. Det tar trots allt 8-10 dagar att spruta backen full med konstgjord snö, säger Torbjörn Nordendahl och fortsätter:
Dessutom, när det råder ett sånt här väder, känner folk inget sug efter att köpa säsongskort.
Även ifjol var årets sista månad ytterst snöfattig. Vis av den och tidigare erfarenheter har Friska Viljor inte budgeterat för ett öppnade före årsskiftet och bland de engagerade kring backhopparna i IF Friska Viljor råder ett behärskat lugn:
Jag tror att vi får ställa in oss på den här typen av vinter. Det är bara att vänta och se, säger Stig Sundström som ser fram emot backveckan och Svenska Cupen i början av januari.
Förr om åren, populärt kallat den gamla goda tiden, arrangerade klubben Lucia-hoppningar i Paradiskullen.
Det arrangemanget lär även i fortsättningen tillhöra historien.


ULF EKLUND

Annons
Annons
Annons