Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel trea på sprint-SM

ÅSARNA. Daniel Johansson gav tvivlarna svar på tal i lördags.
Hägglunds längdskidåkare tog brons vid sprint-SM i Åsarna.
– Många har räknat bort mig. Jäkligt skönt att visa att man kan vara med, säger Daniel belåtet.

Annons

Daniel har så länge som sprint funnits alltid varit med och fajtats högt upp i prislistorna. 1999 vann han Sylvestersprinten i Ö-vik och knep samma säsong SM-silvret. Även då avgjordes tävlingen i Åsarna.
Men den här medaljen känns skönare, eftersom många har räknat bort mig. Det här ger mig motivation att träna hårdare och nästa år ska jag göra allt för att komma med till VM. Jag är fortfarande ung och lovande, säger 25-årige Daniel och skrattar.
Han hade en tung fjolårssäsong. Även den här vintern började trögt, men på sistone har det släppt allt mer.

MEDALJEN INGEN ÖVERRASKNING
Jag har slagit de bästa och är inte alls överraskad över tredjeplatsen i SM.
Visserligen var inte tre av Sveriges fyra OS-deltagare i sprint med i Åsarna, men det kryllar numera av duktiga sprintåkare och konkurrensen har blivit betydligt hårdare.
Daniel placerade sig som tvåa och trea vid OS-tester för en månad sedan.
Men då hade man redan tagit ut OS-truppen och dessa åkare stod över loppen. Jag anser att det är orättvist. Man får ju inte chansen.
Peter Larsson, Bergnäset, var den enda i OS-laget som deltog i SM. Han tog hem guldet följd av Fredrik Österberg, Falun-Borlänge, och Daniel på tredje plats. Banan mätte 1,1 kilometer.
Det är snabba ryck i sprint. Kvalificerar man sig för finalen blir det totalt fyra lopp och det är bara 20 minuter mellan loppen.
Det är psykiskt jobbigt att ladda om på så kort tid.
Daniel Johansson hoppas få chansen att åka de återstående tävlingarna i sprintvärldscupen som avgörs i Stockholm och Oslo.

EKONOMIN ETT ABER
Daniel har mycket att pyssla med. Han jobbar åt farsan i Bjurholm, studerar på skidakademin i Lycksele och ska samtidigt hinna med att träna och tävla.
Svårast är att få ekonomin att gå ihop. Träningen blir mest lidande under sommaren som är den viktigaste tiden. Då är det mycket jobb hos farsan.
Pappa Christer hade själv en framgångsrik skidkarriär. Största framgången ett VM-guld i stafett 1978.
Daniel har missat ett VM och OS. Nu hoppas han på tredje gången gillt alltså VM nästa år.
Då krävs en rejäl satsning och det ska jag göra. Det håller inte att småträna.
Förstaårssenioren Andreas Domeij från Husum missade att kvala vidare i sprint-SM med ynka 0,3 sekunder. Han slutade på 17:e plats. I fjol blev Andreas åtta i sprint-SM. Robert Johansson lyckades inte heller kvala vidare. Han blev 26:a.
I går avgjordes Åsarnaspelens masstart över tre mil (4x7,5 km) där Daniel Johansson och Robert Johansson åkte in som elva och tolva. Avståndet mellan bröderna var endast två sekunder.
Vi tappade kontakten med täten i början på det tredje varvet. Men huvudsaken att jag slog brorsan, säger Daniel och skrattar.

PPP

Husums Sofia Domeij representerade Sverige vid I Skandinaviska Cupen i Otepää, Estland. Hon fortsatte visa att hon hela tiden bli bättre och bättre.
I lördagens klassiska femkilometerslopp blev Sofia femma i hård konkurrens.
Söndagens Double Pursuit (5 km klassisk+5 km fri stil) bjöd på ändå bättre resultat då hon blev fyra.
Double Pursuit är internationella skidförbundets senaste förnyelse av skidsporten. Tävlingen börjar med fem kilometer klassisk jaktstart följt av obligatoriskt skidbyte, samt möjlighet till sko och stavbyte. Efter bytet åks en lika lång fristilsbana. I framtiden är det även tänkt att den tävlingsformen ska ersätta jaktstarten.
Sofia Domaij har goda möjligheter till en bra totalplacering i Skandinaviska Cupen. Sista cuptävlingen avgörs i Nässjö 16-17 februari.

SÖREN HÄGGKVIST

Annons
Annons
Annons