Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders tipsade om tömkörning som variation

/
  • Valacken Erik är van att bli tömkörd, därför kunde instruktören Anders Eriksson visa lite sidvärtsrörelser från marken. Här tömkör han i en sluta, men han påtalade risken med att gå så nära hästen och att man inte ska göra det med en ung häst, eller en sur märr. Dessutom tipsade han om att man bör ha hjälm även vid tömkörning.

Anders Eriksson är en av Sveriges mest meriterade tränare inom såväl rid- som körsport. Han besökte nyligen Örnsköldsviksortens Ryttarklubb för att träna ekipage och hålla clinic.
– Arbete i töm är grunden för rid- och körhästens utbildning.

Annons

Det finns ett stort intresse för att arbeta hästen på töm, men även en stor osäkerhet hur man gör. Det kunde Anders Eriksson reda ut under den clinic han höll i Örnsköldsvik.

– Att jobba på töm utvecklar kommunikation och ledarskap samtidigt som det ger möjlighet för utbildaren att gymnastisera och styrketräna hästen utan att den belastas av ryttare eller vagn.

– Arbetet ger också människan möjlighet att utveckla sin egen förmåga att läsa och förstå hästen. Med anledning av det menar Anders att tömkörning borde tillhöra grunden i all undervisning av såväl ryttare som kuskar.

Anders Eriksson har en gedigen hästkunskap inhämtad från flera olika områden, han har bland annat arbetat vid Kungliga hovstallet, tävlat i körning ända upp till VM och gått hovslagarutbildning. Han är B-tränare i körning och internationell körlärare nivå 3.

Anders har även producerat några träningsfilmer med titlarna Hovvård, Sadling, Betsling, Hästhållning och Hästens förutsättningar för arbete.

– Sedan jag släppte första filmen har jag knappt varit hemma.

Anders sa att oavsett var han befinner sig i landet och undervisar så ser han hur viktigt det är att man tar hänsyn till varje hästs individuella förutsättningar. I Örnsköldsvik noterade han en sak som gjorde honom glad.

– Här ser jag hästar som jobbar i öppna former, söderut jobbas det mycket med ihopknölade halsar. Korta halsar slår ut bakben och rygg som då inte får jobba ordentligt.

För att förstå hur man börjar med tömkörning och hur man går vidare allt eftersom så visade Anders tre hästar, den yngsta var Anna Jadelius egenuppfödda treåring Element Eighty.

– Utrustningen är en viktig förutsättning för att nå framgång varför det är högst väsentligt att vi förstår vikten av god tillpassning, säger Anders och tycker att Anna har valt ett bra huvudlag och bett till sin unghäst.

Hon hade ett huvudlag som gjorde att trycket inte bara kommer i munnen utan på nosryggen med, detta i kombination med ett rakt bett som många hästar trivs med.

Förutom rena tömkörningsteorier så pratade Anders mycket om gott hästmannaskap och att anpassa träningen efter varje individs exteriör och psyke.

Annons
Annons
Annons