Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad premiärminister stödjer kupp

Annons

Guineas avskedade premiärminister godkänner nu att militärjuntan gripit makten. Ahmed Tidiane Souaré säger att han och andra medlemmar i den avsatta regeringen är redo att arbeta med kuppledarna.

De militära kuppmakarna, under ledning av den hittills föga kända kaptenen Moussa Dadis Camara, slog till några timmar efter talmannens dödsbud om landets hårdföra president Lansana Conté ett par dagar före jul.

Militärjuntan, som kallar sig Nationalrådet för demokrati och utveckling (CNDD), meddelade att den upplöst parlamentet och författningen. Enligt grundlagen ska annars parlamentets talman tillfälligt gå in som president och arrangera presidentval. Efter något dygns osäkerhet och kaos, då premiärministern, parlamentets talman och överbefälhavaren vägrade godta kuppen, stod det ändå klart att juntan tagit kontroll över makten.

Och Camara lät sig sväras in som president trots omvärldens protester. Nu har även den sparkade premiärministern anslutit till kuppens anhängare.

CNDD består inte endast av militärer. Några civila är också medlemmar i gruppen. Dess kupp liknar den som förde Lansana Conté till makten, sedan landets första president Sékou Touré avlidit 1984

Guineas befolkning är utfattig trots landets rika naturtillgångar, landet är till exempel världsledande på export av aluminiumråvaran bauxit.

Oro finns runt om Guinea också för att spänningarna mellan landets folkgrupper kan tillta, en spänning som kan sprida sig till grannländerna Liberia, Sierra Leone och Elfenbenskusten. De är i dag jämförelsevis stabila men har genomlidit mångåriga, uppslitande inbördeskrig.

Annons
Annons