Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanske kungen ber om ursäkt

Annons

Spaniens kung Juan Carlos ber offentligt om ursäkt för att han mitt under landets djupa ekonomiska kris - roat sig med elefantjakt och extravaganser under en safari i Botswana.

Jag är väldigt ledsen. Jag gjorde ett misstag och det ska inte inträffa igen. Tack för intresset, sade den 74-årige kungen, när han lämnade det sjukhus i Madrid där han fått vård efter att ha skadat höften under jakten i det afrikanska landet.

Men det faktum att den annars mycket populäre kungen ägnat sig åt storviltsjakt och lyxliv, har retat upp många. På onsdagen beskrev den konservativa tidningen El Mundo Afrikaresan som "oansvarig" och "opassande". Tidningen hade dessutom uppgifter om att resan betalats av den saudiske miljardären Mohamed Eyad Kayali.

Det här är något helt nytt. Såvitt jag vet har det aldrig hänt förr att vår kung tvingats be om ursäkt för sitt beteende, säger Antiono Torres del Moral, rojalistisk expert, vid UNED-universitetet i Madrid till AFP.

Den kritiserade elefantjakten har även fått Världsnaturfonden (WWF) i Spanien att reagera och nu vill man dra in kung Juan Carlos titel som hedersordförande för organisationen.

Kungen har innehaft titeln sedan 1968 och åtgärden beskrivs som exceptionell.

Annons
Annons
Annons