Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanien fast i recession

Annons

Spanien sitter fast i recession, negativ tillväxt, även under andra kvartalet i år, spår den spanska centralbanken i en rapport som publicerades i dag, skriver AFP.

Det finns fortfarande ganska lite ekonomiska data tillgängliga men de som finns "antyder att aktiviteten kommer att fortsätta krympa under perioden", skriver banken.

Spanien har alltmer kommit i centrum i den fortsatta eurokrisen. Men den spanska premiärministern Mariano Rajoy försäkrar för brittiska affärstidningen Financial Times att landet inte kommer att behöva nödlån för att klara sina plågade banker.

Storbanken Bankia har redan gjort ett stort hål i spanska statens kassakista. Notan för stödet till banken ligger hittills på 23,5 miljarder euro (210 miljarder kronor). Efter handelsstoppet på Madridbörsen i fredags begärde banken ytterligare 19 miljarder i stöd, utöver en tidigare statlig insats à 4,5 miljarder euro.

Men Rajoy försäkrar att Spanien ska klara av sina finansiella svårigheter på egen hand, utan hjälp av internationella nödlån.

Vi kommer inte att låta någon region falla, vi kommer inte att låta någon bank falla. . .för om det händer kommer hela landet att falla, sade Rajoy på en presskonferens i Bryssel enligt FT.

De spanska räntorna har återigen stigit till mycket höga nivåer. Den spanska tioårsräntan ligger nu på 6,5 procent, inte långt från de nivåer på 7 procent som förebådade nödlånen till Grekland, Portugal och Irland. Den svenska tioårsräntan låg som jämförelse på 1,43 procent på tisdagsmorgonen.

Den spanska detaljhandeln föll med hela 9,8 procent i april, jämfört med mars, enligt den spanska statistikmyndigheten, skriver AFP. Det är det största månadsraset sedan statistikserien påbörjades 2003. Jämfört med april förra året föll detaljhandeln med 11,3 procent.

Raset förklaras med den ekonomiska recessionen, regeringens sparåtgärder och högre skatter, som ger konsumenterna mindre pengar att handla för.

Den spanska regeringen har tidigare spått att ekonomin ska krympa med 1,7 procent i år men växa marginellt, med 0,2 procent, nästa år.

Det spanska budgetunderskottet låg i fjol på 8,9 procent, högt över de 6,0 procent som Spanien utlovat EU. Den spanska regeringen siktar nu på att minska underskottet till 5,3 procent i år och 3,0 procent nästa år.

Annons
Annons
Annons