Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snömannens anhöriga får inte veta hur han mår

44-åringen som blev känd över hela världen efter att ha överlevt två månader i en översnöad bil vårdas fortfarande på sjukhus. Men hans anhöriga får ingenting veta om hans tillstånd.

Annons

– Alla på sjukhuset där han vårdas vägrar lämna över telefonluren, säger 44-åringens sex år yngre bror till Västerbottens-kuriren.
Den 17 februari hittades en mycket mager man i en igensnöad bil i Sävar utanför Umeå. Mannen hade tillbringat två månader i bilen och antagligen överlevt genom att bara äta snö och is.
44-åringens bror är 38 år och bor i Kristinehamn. Han berättar att han har ringt till Umeå sjukhus där brodern vårdas 30-40 gånger utan att få någon information. ”Fullständig sekretess” har uppgetts som skäl.
– Om brorsan inte vill veta av mig heller längre så måste jag acceptera det, men då vill jag höra honom säga det. Jag vill bara höra hans röst, men alla på sjukhuset där han vårdas vägrar lämna över telefonluren. Jag vägrar tro att brorsan inte skulle vilja prata med mig, säger brodern.
Han berättar att brodern bröt kontakten med familjen för länge sedan, men han vill inte berätta varför.
Innan 44-åringen bröt kontakten med familjen stod bröderna varandra nära. 44-åringen var enligt brodern mycket intresserad av naturen, och tog med sin bror på fiskeäventyr och turer i skogen. Under ett års tid bodde och jobbade bröderna dessutom tillsammans, vilket höll 38-åringen borta från kriminalitet. Varje morgon blev han upphämtad av sin äldre bror i Kristinehamn. Men en dag för 13 år sen dök brodern inte upp och var sedan försvunnen. Han hörde inte av sig förrän nio månader senare, då bara för att hämta en nyckel.
– Jag har uppriktigt sagt inte en aning om vad som inträffade. Efter denna morgon har vi nästan inte haft någon kontakt alls.
Om du fick framföra en hälsning till din bror, vad skulle du säga då?
– Att jag älskar honom av hela mitt hjärta och saknar honom så ofantligt. Han är ju min bror.
Han vet inte vad som fick 44-åringen att isolera sig i en bil i ödemarken, men han tror inte att det var för att lägga sig och dö.
– Min bror har alltid varit envis. Det är möjligt att det var något som tyngde honom, det vet jag inte. Det kan lika gärna vara så att han ville testa något nytt, men att han överraskades av de stora snömängder som föll på kort tid och som gjorde att han blev fast på platsen.

Annons
Annons
Annons