Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snedrekrytering till högskolorna

Annons

Saknar föräldrarna gymnasieutbildning går bara vart femte barn vidare till högskolan - men om någon av föräldrarna har forskarutbildning går 85 procent av barnen vidare.

Högskolornas sociala snedrekrytering fortsätter.

År efter år visar larmrapporter på högskolornas socioekonomiska rekryteringsmönster. Politiska åtgärder kommer och går, men mönstret består. Föräldrarnas utbildningsnivå är starkt avgörande för barnens val och möjligheter att gå vidare till högre studier.

"Släpat efter"

Nu visar en ny rapport från Högskoleverket och Statistiska centralbyrån (SCB) att läsåret 2007/2008 gick bara 20 procent av barnen till föräldrar utan gymnasieutbildning till högskolenivå. Om någon av föräldrarna har forskarutbildning vid högskola börjar däremot 85 procent av barnen på högskolan.

Ungefär en tredjedel av alla nybörjarna under 35 år på högskolorna under året har också högutbildade föräldrar, med minst treårig eftergymnasial utbildning - trots att personer med högutbildade föräldrar bara utgör en femtedel av befolkningen.

Dessutom är studenter med högutbildade föräldrar klart överrepresenterade på högskoleutbildningar som kräver höga betyg.

Leijonborg påminner om att studenter från studievana hem tycks klara sig bättre i stora studentgrupper där det är svårt att få lärartid. Därefter pekar han på de kvalitetssatsningar regeringen gjort på humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar.

Förkastar kvotering

Samtidigt säger Leijonborg att han inte alls tror på kvotering för att utjämna skillnaderna. Det skulle vara en björntjänst mot studenterna, där de kan få svårt att klara studierna när de väl kvoterats in, tror han.

Inte heller tror Leijonborg att några förändringar i högskoleprovets upplägg kan göra något åt grundproblemen.

Annons
Annons