Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Retro är hetast just nu

/

50-årsjubilaren Jeanette Sollgard älskar friheten i att klara sig själv. Som kreativ, envis och stolt medmänniska har hon nu blivit professionell.

Annons

Bakom en vass skylt med texten "retro o kult" i Bredbyn döljer sig en liten antikaffär. Det är inte en vanlig "dussinloppis", utan här finns bara ett litet urval av prylar. Jag träffar ägaren Jeanette Sollgard när hon har fullt upp med att hjälpa en medmänniska i knipa. Samtalet handlar om vardagliga ting och Jeanette berättar att hennes senaste begagnade bil lade av uppe på skogen mellan Skorped och Bredbyn igår.

– Jag fick meka en hel timme innan jag förstod att det var ett jordfel, förklarar Jeanette.

Att hon blev antikhandlare är egentligen inte så konstigt. Som entreprenör och prylsamlare har hon alltid tänkt "va' kan den här vara bra till" och med tiden blev det fullt i alla förråd.

– Jag börjar känna mig professionell, allt loppisskräp är utrensat och nu satsar jag på retroprylar, 70-talet är hetast just nu och jag använder bland annat Bukowskis för att värdera föremålen. Jag får många kontakter och säljer mycket på internet, men det träkors som Österlenkonstnären Bertil Arkrans gjorde under sin debuttid är jag så kär i att det säljer jag nog aldrig.

Det finns också ett socialt patos hos Jeanette som ofta griper in när hon upptäcker problem eller orättvisor. Känd som "morsan Sollgard" blev hon bland ungdomsgängen i Bjästa när hon konfronterade pojkar på glid. Under devisen "det krävs en by för att fostra ett barn" lyckades hon bygga upp ett föräldranätverk för närvaro på stan och på fritidsgården. Att vuxna och barn ska ha bra kontakt och ha roligt tillsammans har blivit en ledstjärna för fyrabarnsmamman, som gärna åker på festival med hela familjen.

– Urkult har blivit vår favorit och vi har nog varit med vartenda år. Tiffany föddes bara två dagar efter en av de första festivalerna och Kim valde att gifta sig mitt under festivalen för ett par år sedan. Det fina är att vuxna, unga och barn kan vara tillsammans men vi måste se upp så att inte ungdomsfylleri få fäste.

Jeanette har inför årets festival tagit över ansvaret för en drogfri ungdomscamping. Själv jobbar hon nu för fullt för att renovera en husvagn. Ja, givetvis en retro-husvagn.

– Det är en sjuttiotalare, jag fick tag på den på skogen och jag fick nästan lyfta fram den för hand. Men jag är stark, envis och ger aldrig upp, säger Jeanette, som har släpat vedspisar, soffor och prylar i massor.

Man kan undra vad hon gör om tio år. Jeanette som gärna gör spontana resor, ägnar sig åt kulturjournalistik och sociala medier tänker en stund.

– Något skulpturellt med textil. Jag vill göra något med mina fantastiska tyger och det konstnärliga är nog min starkaste ådra.

ULF BREITHOLTZ

Annons
Annons
Annons