Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvisor tände gnistan

/
  • Nu, när Kerstin Frånlund snart blir pensionär, efter att ha jobbat som barnskötare under hela yrkeslivet och även engagerat sig fackligt i Kommunal, Kramfors, får hon mer tid för sina egna barnbarn.  Här med Ville i famnen, som hon precis fått en morgonkram av.
  • Kerstin Frånlund, fyller 65 år den 23 maj och blir pensionär.
  • 1967, efter studier till barnskötare på Vita Bandet, var det dags för Kerstin ta på uniformen, då 20 år gammal.

I över trettio år har Kerstin Frånlund engagerat sig fackligt i Kommunal i Kramfors. Men om drygt en månad går hon i pension från sitt jobb som barnskötare och i och med det upphör också de fackliga uppdragen.

Annons

Ett av de krav som hon drivit under åren och fått igenom var att även barnskötarna måste ha rätt till planeringstid på förskolor och deltidsförskolor och med det också få ett erkännande som medarbetare.

– Det var i början av åttiotalet och min första framgång säger hon.

Att hon själv skulle jobba med barn var något hon bestämde sig för när hon själv var barn.

Kerstin är född och uppvuxen tillsammans med en yngre syster i Nyland. Efter sjuårig folkskola praktiserade hon som barnflicka under tre år och gick därefter ett år på Hola folkhögskola, för att sedan utbilda sig till barnskötare på Vita Bandet i Sundsvall. Så småningom blev det vidare studier under ett år om nyfödda och sjuka barn i Umeå. Mellan åren 1967 och 1974 jobbade hon på bb-avdelningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm, för att sedan återvända till Ångermanland och ett jobb som barnskötare på Örnsköldsviks sjukhus.

– Men jag ville var ledig på helgerna, sökte därför ett jobb som barnskötare på förskolan Björnen i Örnsköldsvik, där jag jobbade något år.

1979, flyttade familjen till Nyland och Kerstin fick anställning på deltidsförskolan i Bollstabruk. Kerstin hade svårt att acceptera de orättvisor som då fanns i barnskötarnas avtal, vilket var den tändande gnistan till att hon började engagera sig fackligt.

– Jag ville hjälpa medlemmarna och barnskötarna på deltidsförskolorna, de hade till exempel inte betalt för påsk- och sportlov, säger hon.

Hon gick därför en avtalscirkel och blev arbetsplatsombud för barnskötarna i Kramfors och har sedan varit ordförande i sektion 9 för anställda inom socialförvaltningen, som det då hette, vården och omsorgen, mellan åren 1989 och 1995.

– De åren var väldigt utvecklande och roliga, det var mycket som hände, till exempel trädde Ädelreformen i kraft.

I samma veva ändrades sektionerna inom Kommunal, från tre till två, vilket betydde att Kerstin slutade som ordförande. Sedan dess har hon varit styrelseledamot med olika uppdrag, som till exempel fackligt politiskt ansvarig och sekreterare.

– Jag har under åren som gått träffat många trevliga och roligare kommunalare från norr till söder och vi har alltid haft ett gott samarbete med arbetsgivarna i Kramfors kommun, säger hon.

Kerstin är också politiskt engagerad inom Socialdemokraterna och sitter i överförmyndarnämnden och Kramfors energiaktiebolag.

I dag och sedan 1985 jobbar hon på Humlans förskola i Nyland.

Enligt sin dotter Malin, är Kerstin en levnadsglad, omtänksam och mycket social person, som tänker mest på andra och minst på sig själv. Hennes stora intresse är sommarstugan i Bondhamn, en plats hon också tillbringat många dagar under uppväxtåren och har många fina minnen från. Det var hennes farmors far, Daniel Sjöberg som en gång byggde torpet, men nu är det ett fritidsboende.

– Jag kan se havet från min altan, det är en underbar plats, där kan jag rensa tankarna och hämta kraft.

Den 29 juni stänger dagiset för semester och då passar också Kerstin på att sluta och bli pensionär.

Har du några planer för den närmaste tiden?

– Inte så mycket, mer än att nu kan jag vara i Bondhamn hela sommaren, det känns jättebra och så ska jag väl vara barnvakt också. Kanske går jag med i någon förening senare, vi får se, men jag har kvar mina politiska uppdrag två år till.

Annons
Annons
Annons