På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Gillar nya utmaningar

+
Läs senare

Clas Tjäder är uppvuxen på landsbygden och har, förutom en kort sejour i sta'n, fortsatt att bo och verka på landet. Skognäringen är hans nisch, men verkar även som fritidsbonde. "Några tjurkalvar kan väl halvt räknas som husdjur för en månskensbonde som jag, men annars är det enda 'riktiga' husdjuret katten Nisse", säger Clas Tjäder.

Katten håller till hemmavid och nötkreaturen går på byns sambete, där de fungerar utmärkt som gräsklippare och hjälper till att hålla landskapet öppet. Öppna landskap är för övrigt något som Clas Tjäder är uppvuxen med. Han har rötterna i Fjärdhundra, som ligger på mälarslätten i Uppland, några mil nordväst om Enköping. Han har även bott i Uppsala och under en period i Hallstavik, som ligger vid Roslagenkusten. Till Härnösand flyttade han för tjugotvå år sedan. Under sitt yrkesverksamma liv har Clas arbetet med skogsnäring i någon form, är utbildad skogsmästare och dessutom fastighetsmäklare. Han arbetar hos Norrskog med skogsekonomi samt köp och försäljning av skogsgårdar.

– Jag tycker att jag har världens mest intressanta och engagerande arbete – i alla fall i min något tajta begreppsvärld. Både skogsproduktion och biologi ute i klorofyllen och en konsultroll i privatskogsbrukets ekonomi och fastighetsjuridik.

Clas är även medförfattare i boken Skog, som handlar om privatskogsbruk och företagande. Han är delägare i Stigsjö affärscentrum, en ekonomisk förening där sju familjer i Stigsjö gått samman, köpt fastigheter och renoverat. Därmed har de genom investeringarna bland annat skapat förutsättningar för att hålla livsmedelsaffär och bensinmack i byn.

– När man kan samverka i något blir det ofta bra. Ingen orkar ensam, säger Clas Tjäder.

Vad gör du helst på fritiden?

– Det kanske glider ihop lite, arbete, företagande och fritid. Jag sköter ju gärna min gård med skog och har även lite betande boskap i byns sambete.

Han är även engagerad inom friluftsfrämjandet, där han bland annat medverkat som skidinstruktör, men annars "huggit in" där det funnits behov.

– Men riktigt fri tid och avkoppling får jag på lite längre turer till havs i kajak eller med skidor i fjällen, som varar en vecka eller mera, med tält, mat och allt jag behöver. Någonstans i mitten av en sådan tur brukar fokus flyttas över från datum och tider till att klara dagen och bara göra bra vägval i sjön eller terrängen. Tillsammans med trevliga vänner så är det väldigt avkopplande.

Clas berättar att hans friluftsliv gärna får vara "utmanande", därmed inte sagt att det måste handla om direkt våghalsade ting, även om han som ung provade på både hängflyg och hang gliding. Utmaningar kan helt enkelt vara saker han inte provat på tidigare. Förra veckan, för att ta ett exempel, var han ute och testade på hur det är att segla.

– Överhuvudtaget gillar jag det som har med vind, vatten och fjäll att göra. Jag ser en lockelse i det och jag har många saker oprovade, säger Clas Tjäder.

 • Clas Tjäder

  Bor: Skjollsta, Härnösand.

  Ålder: 50 år den 31 juli.

  Födelsedagen: Firas lördag den 4 augusti med öppet hus hemma i Skjollsta under eftermiddagen. "Sedan blir det middag för inbjudna gäster under kvällen."

  Familj: "Döttrarna Sara, Ida, de redan utflugna Malin och Elin, min särbo Karin. Mamma Inga, pappa Karl-Erik, bror Henrik och syster Ingrid med familjer."

  Arbetar: Norrskog, utbildad skogsmästare och fastighetsmäklare.

  Det engagerar: Företagande, medförfattare i boken Skog, delägare i Stigsjö affärscentrum, engagerad inom friluftsfrämjandet.

  Styrka: "Jag kan nog vara rätt så envis och målmedveten."

  Personer som präglat: "Kanske min farfar Erik som var en extremt envis person. På senare år försöker jag närma mig min kompanjon Staffan Seths förmåga att kombinera fart och noggrannhet i rätt situation."

  Blir lycklig av: "Ett hjärtligt skratt eller en lättnadens suck, när något som först såg lite vingligt ut gick bra."

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons