Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsintresset är stort

/
  • Lilla papillonhunden Zeke är ett härligt sällskap när Annica Näslund tar sig en avkopplande promenad i skogarna runt hemmet i Söderå. Här får hon dessutom en extra kärleksfull födelsedagspuss.
  • Läsa deckare och promenera i skogen är utmärkta fritidssysslor för Annica Näslund när hon vill rensa hjärnan. Att sätta sig framför symaskinen och skapa något fint är även det tankerensande. Här är det gardiner som sys, men visst blir det någon finklänning också mellan varven.
  • Ägnat sig åt sömnadsarbeten har Annica Näslunds gjort ända sedan åttaårsåldern. Då var det dockkläder som gällde, numera blir det ofta hemtextil som gardiner och kuddar.

Fackliga frågor, liksom rättvise och likabehandling är saker som Annica Näslund är djupt engagerad i. Tunnbrödsbakning i bagarstugan står högt på listan över roliga fritidssysselsättningar liksom en stunds arbete vid symaskinen. Men drar det ihop sig till racertävlingar och Formel 1 – då släpper hon det mesta och bänkar sig framför teven.

Annons

Idrottsintresset är stort och Annica har ett förflutet som fotbollsspelare, skidåkare och friidrottare. Under studieåren deltog hon i både skol- och distriktsmästerskap. Från åskådarplats följer hon det mesta inom sportens värld som exempelvis skidskytte och ishockey men även formelbilracing.

– Jag missar aldrig ett Formula 1 Grand Prix race, säger hon.

Varför har du fastnat för bilracing?

– Jag tycker om bilar och jag tycker om fart och spänning. Den där sporten har ju allt och jag har alltid tittat på det sedan mitten 1970-talet när Ronnie Peterson tävlade. Nu är det finländske racerföraren Kimi Räikkönen som man hejar på och som man knyter nävarna för.

Intresset för sport knyts också ihop med Annicas övriga föreningsengagemang. Hon är engagerad i idrottsföreningen i Gottne och dessutom i RBU Örnsköldsvik, (Riksförbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdomar).

– Sonen har sportat mycket och man vill ju betala tillbaka litegrann, för allt det enorma som föreningsrörelsen erbjuder våra barn och ungdomar.

Annica arbetar som teknisk skribent på Eftermarknaden vid Bosch Rexroth i Mellansel. Eftermarknad kan helt kort beskrivas som "det som händer sedan produkterna är sålda". I arbetsuppgifterna ingår att göra servicemanualer för dem som är ute och servar fabrikens produkter. Sin arbetsplats har hon varit knuten till under 29 år och har jobbat inom produktion, som verkstadschef, med ekonomi och på marknadsavdelningen. Hon är även fackordförande för Unionenklubben i Mellansel, samt engagerad på regional nivå Mellannorrland och centralt i Förbundsråd och A-kassan.

Har föreningsintresset funnits länge?

– Ja, det började med att jag var elevrådsordförande, men man skolades tidigt. Jag hade en moster som var engagerad i Metall på den tiden och jag lyssnade till henne. Hon gav mycket kloka ord och pratade om rättvisa, om lika lön och att kvinnorna skulle tjäna lika mycket som männen.

Är det inte otacksamt att jobba fackligt?

– Visst kan de vara så, men det är också roligt och det ger så mycket – exempelvis gemenskapen. Man lär sig av varandra och diskuterar varandras problem för att kunna hjälpa medlemmarna.

Fritiden – hur ser den ut?

– Jag umgås med mina underbara barnbarn och även med släkt och vänner. Jag trivs med att laga mycket mat eller tända ugnen i bagarstugan och baka pizza, men även tunnbröd och pikkekakkern bakas i bagarstugan. Jag och min man Åke har totalrenoverat ett gammalt torp under många år. Det återstår fortfarande en hel del jobb, men vi börjar se slutet på den långa resan att renovera ett hus från toppen till botten, säger Annica Näslund.

Annons
Annons
Annons