På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Thorbjörn firar med familjen

+
Läs senare
/

På påskdagen, fyller förre statministern Thorbjörn Fälldin, 85 år. Men någon större fest blir det inte, då han avsagt sig all uppvaktning.

Men med tre barn, flera barnbarn och barnbarnsbarn torde det bli tillräckligt många runt kaffebordet. Det är vanligt att hela släkten samlas under påskhelgen och i år sammanfaller det med Thorbjörns 85-årsdag.

Thorbjörn började sin politiska bana i SLU, dåvarande bondeförbundets ungdomsorganisation. Tack vare detta träffade han också sin blivande fru Solveig, då SLU hade en samling på bygdegården i Skog. Det visade sig att hon var syster till Bert Öberg, som var ordförande. Nu har de varit gifta i 55 år, lika många år som de har bott på gården i Ås.

Thorbjörn växte upp i Västby, någon kilometer från där han bor nu. Hans föräldrar livnärde sig på jordbruket och hade några kor och en häst.

Det största som hänt Thorbjörn yrkesmässigt är förstås valsegern och maktskiftet 1976. Thorbjörn har stor respekt för många politiker men vill inte lyfta fram någon speciell person, men i intervjun inför 75-årsdagen sa han;

"Den jag ändå sätter högst på piedestalen är Nelson Mandela, tänk att efter alla år i fångenskap kunna komma tillbaka med sådan kraft.

När Thorbjörn lämnade politiken blev han erbjuden jobbet som landshövding, men tacka nej. Det var inget som passade honom. Däremot har han sedan dess varit en ofta anlitad underhållare hos olika föreningar och idrottsorganisationer då han läser dikter på mål av Ådalsförfattarna Birger Norman och Nicke Sjödin. Ibland har det också blivit högläsning ur "Den stora vreden" av Olof Högberg.

 • Thorbjörn Fälldin

  Bor: Ås, Ramvik.

  Fyller: 85 år den 24 april.

  Familj: Hustrun Solveig, dottern Eva, sönerna Nicklas och Pontus med familjer.

  Yrkesliv: Lantbrukare, statsminister 1976-1978, 1979-1982, riksdagsledamot 1958-1964 och 1967-1985, partiordförande 1971-1985, (C).

  Intressen: Politik, jord- och skogsbruk, teater, läser dikter på mål med mera.

  Uppdrag/utmärkelser. Åtskilliga genom åren, bland annat styrelseordförande i Föreningsbanken och Televerket, sedermera Telia samt i Ägarfrämjandet, Föreningssparbanken, ordförande i Technicus, utsågs 2001 till hedersdoktor vid Mitthögskolan, sedermera Mittuniversitetet.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons