Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blev kvar i Härnösand

/
  • Motorcykelåkande djurälskande gotlänning. Så beskriver sig Åke Hansson, numera Härnösandsbo och här med en av familjens sju kaninungar.

För nästan tjugo år sedan kom gotlänningen Åke Hansson till Härnösand. Han hade fått ett jobb på Ericssons i Sundsvall och hans fru på Vägverket i Härnösand. Hon skulle jobba med Höga Kusten-projektet.

Annons

– Vi skulle stanna till det var färdigt. 1997 invigdes bron, vi blev kvar, men missade själva invigningen.

Anledningen var att de flyttade till Milton Keynes, strax norr om London, där Åke under ett år fått jobb på Ericssons. Men då hade de redan köpt ett hus på Murberget i Härnösand och dottern Agnes var född.

Några år senare, 2001, bodde de under en period i Paris, då hans fru hade fått ett utlandsuppdrag. Familjen hade då också utökats med dottern Elsa.

– Jag fick tjänstledig ett år för att bli au-pair, eller som jag själv kallade det "au-pappa".

Familjen bodde inte långt från Triumfbågen och barnen gick i Svenska skolan på deras dagis, respektive sexårsverksamhet.

– Jag lämnade och hämtade och gick till parken med barnen och alla riktiga "au-pairer" följde med mig som en svans. De tyckte det var utmärkt med en gift manlig beskyddare i parken.

Under en period 2003-2007, jobbade han sedan längre perioder i Mexico och med riskkapitalbolaget Mobeon, men då var inte familjen med.

2008 las verksamheten i Sundsvall ner och samma år fick han jobb i Härnösand och på IT-företaget Ipsos Archway, där han nu jobbat i fyra år som projektledare.

Åke är född på Gotland, närmare bestämt i Hejde socken, några mil söder om Visby. Föräldrarna drev jordbruk, som nu en brorsson tagit över. Åke har själv aldrig varit lockad av att bli bonde.

– Jag är nog alldeles för lat för det och som "skrapbulle" (yngst i syskonskaran), fick man välja yrke helt fritt. I stället blev det studier på KTH i Stockholm.

På fritiden är det motorcykeln, en Honda VFR750F, som gäller, men också, styrketräning, trädgården, sommarstugan på Gotland och familjens små husdjur, sju små söta kaninungar.

Födelsedagen firar han hemma i Härnösand och senare i sommar drar han i väg till sommarstugan på Gotland

Annons
Annons
Annons