På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Djur och natur engagerar

+
Läs senare
/

Att kunna konsten att "blåsa igenom huvudet" efter avslutad arbetsdag är något som Bengt Fransson lärt sig att behärska. Ett bra sätt att rensa tankarna på är en promenad med hunden, ta itu med veden eller greppa hammaren och spika lite.

Bengt växte upp i Häggdånger, pappan var fiskare och familjens hem var Malvikens gamla skola. När det var dags för skolstart gick flytten in till Härnösand. Första jobbet direkt efter skolan var på en järnhandel.

– Jag var den förste i Härnösand som hade flakmoppe, berättar Bengt, som senare började arbeta på lagret.

Yrkeslivet har varit varierande. Han har jobbat inom hotell och restaurang som portier och på Saab i Trollhättan, varefter han gick en snickeriutbildning.

– Så blev jag arbetslös och man måste få göra något så jag sökte jobb på sjukhuset.

1970 kom Bengt tillbaka till Härnösand och började en tjänst på Gådeå sjukhus som skötare.

– Jag var kvar där tills de la ner och blev sedan förflyttad till Sundsvall, säger Bengt som fortfarande hoppar in extra och jobbar vid behov.

Förutom avkopplande snickeriarbeten på huset, vedhantering och skogspromenader med hunden brukar Bengt spela boule. Han deltar också i studiecirklar och nämner bland annat en läscirkel där man studerat Svenskär, Barsviken och järnhanteringen i Åvike. På fritiden blir det också en del sång och musik för Bengt, som även har ett förflutet i en PRO-kör. Hustrun Inger spelar cittra och tillsammans med henne och "Cittragänget med kör", åker de runt i Härnösandstrakten där de bland annat besöker sjukhem och sprider glädje med sång och musik.

 • Bengt Fransson

  Bor: By, Häggdånger.

  Ålder: 70 år den 22 maj.

  Födelsedagen: Firas med öppet hus hemma i bostaden under eftermiddagen. Tjuvstartade firandet i lördags tillsammans med barn, barnbarn, svågrar, svägerskor och vänner, men då på Graninge Fritidscentrum.

  Familj: Hustrun Inger, barnen Bengt-Ivar, Ann-Britt, Annelie, Veronica och Jessica samt åtta barnbarn.

  Husdjur: Willy, en engelsk springerspaniel och katten Wilma.

  Yrkesliv: 45 år inom psykiatrin.

  Föreningar: PRO Häggdånger, Kommunalpensionärerna.

  Fritid: Sjunger, spelar boule, deltar i studiecirklar, snickrar, fiskar av och till, promenerar med hunden.

  Präglats av: "Min fru Inger, vi har samma idéer och tankar, är jämspelta."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons