Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historiskt bevandrad man

/
  • Sture Thidholm på gångbron vid Östra kanalen i Härnösand. Hans stora intresse är historia och kan berätta att det var Hjalmar Ericsson, son till den kände uppfinnaren John Ericsson, som bar ansvaret när kanalen byggdes i mitten av 1800-talet.
  • Sture Thidholm, har många intressen och en källa till glädje är alla de föreningar han är medlem i.
  • Sture Thidholm, Härnösand, fyller 95 år den 20 juni.

Det har gått 81 år sedan den då fjortonårige Sture Thidholm gick till sjöss. Ett par år senare, 1934, var han med då den tremastade fullriggaren af Chapman gjorde sin sista resa. Färden utgick från Karlskrona och mot Casablanca i Afrika, och vidare till San Juan i Västindien och Boston i USA.

Annons

Sture har många minnen från åren på sjön, bland annat i form av välfyllda fotoalbum. Det blev över tjugo år till sjöss innan han gick i land och blev hamnfogde i Gävle 1953.

Sture har nu hunnit bli 95 år och bor ett stenkast från Härnösands centrum och för att komma till badhuset, där han tränar regelbundet, går han bara över en liten gångbro över östra kanalen. Det är också på denna gångbro vi först stannar till under intervjun. Sture, som är historiskt intresserad, berättar engagerat om när kanalen byggdes och pekar mot pålarna som suttit där sedan mitten av 1800-talet och som kommit i dagen till följd av landhöjningen. Han berättar att det var en kapten, Hjalmar Ericsson som ansvarade för bygget.

– Han var son till den kände uppfinnaren John Ericsson, men han fick bara träffa sin pappa en enda gång i livet, berättar han.

John var 19 år då han träffade Carolina Liljesköld i Östersund. Hon var dotter till en kapten, och planerna var att de skulle gifta sig, men John godtogs inte av hennes föräldrar, då han inte ansågs vara fin nog, så de fick inte träffas mer. Det visade sig dock att hon var gravid och skickades hemifrån och födde 1824 sonen Hjalmar i hemlighet i Stockholm. Hon kom sedan aldrig mer hem och John, som flyttade till USA, fick först senare i livet vetskap om att han hade en son i Sverige.

Sture är själv född i Petrograd, sedermera Sankt Petersburg, i Ryssland, men som många andra verksamma svenskar där, tvingades familjen lämna landet på grund av revolutionen. Han var då två år. Familjen kom först till Örebro och sedan till Norrköping där han växte upp.

Efter några år på sjön sökte han sig till Navigationsskolan i Härnösand och tog sjökaptensexamen 1945. Det var under den tiden han träffade sin blivande fru Britta.

– Vi var ett gäng grabbar som skulle ut och förlusta oss en sista gång innan allvaret började och det var då jag såg henne första gången, vi var på dans på folkets park.

De gifte sig 1947 och hann fira diamantbröllop innan Britta gick bort för fem år sedan.

– Det var 60 lyckliga år, säger han och ler.

Efter sjökaptenexamen fortsatte han studera till reservofficer vid Kungliga flottan och tjänstgjorde sedan i officersbefattningar på ubåtar samt i olika befälsgrader inom handelsflottan, främst på Johnsonlinjens fartyg i Nord- och Sydamerikafart.

Sedan 1957 har han bott i Härnösand, där han först jobbade som hamnkapten och sedan som hamnchef fram till pensionen.

Förutom familjen, som alltid kommit första hand, är historia och släktforskning kära intressen. Han har också skaffat sig en dator och är en flitig besökare på biblioteket och föreningslivet är en källa till glädje. Han ses också ofta på badhuset, där han inte bara håller formen med simning utan också tränar regelbundet på motionshallen Spegeln.

– Jag brukar köra där tre gånger i veckan.

Sture bor numera i en trivsam lägenhet på Mellanholmen, där han sköter allt från städning till matlagning själv. På andra sidan kanalen, på Östanbäcken, bor sonen Lars, där han ska fira födelsedagen tillsammans med sina närmaste.

CHRISTINA ALMGREN

Annons
Annons
Annons