Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Oldberg, till minne

/

Annons

Lisa Oldberg, Umeå, avled den 1 augusti vid 93 års ålder.

Hennes närmaste är två döttrar med familjer.

---

Mamma föddes i Nyliden, Björna och växte upp i Västergissjö. Hon flyttade tidigt hemifrån för arbete som butiksbiträde. Hon träffade vår pappa Henry från Rundvik, och de gifte sig 1939. Så småningom utökades familjen med två döttrar. Hon blev änka 1978. När vi var små var mamma hemmafru, men var efter flera fortbildningar sedan yrkesverksam. Hon arbetade på posten i Rundvik, som kamrer vid byggnadsföretaget Nils-Eric Eriksson i Nordmaling, en period på samrealskolans rektorsexpedition och avslutade yrkeslivet vid ABV i Umeå.

Liksom många kvinnor i sin generation kunde hon allt – vända nötta skjortkragar, lappa och laga. Hon sydde och stickade våra kläder, vävde, skötte hushållet, odlade, skrev brev, läste böcker, engagerade sig i vår uppväxt och i samhällslivet. Hon var aktiv i olika folkrörelser och arbetade för socialdemokraterna i kvinnoklubben, i kommunstyrelsen i Nordmaling och senare i landstinget. Rundvik var hela livet hennes "hemma" och hon var en av tillskyndarna till äldreboendet där. Hon var även intresserad av musik, sjöng i blandade kören, gick alltid på Riksteaterns föreställningar och deltog i det rika kulturliv som fanns i Rundvik då.

Efter pensioneringen flyttade hon till Umeå, fick en ny vänkrets och fann sig väl tillrätta. På senare år engagerade hon sig i äldre människors förhållanden och villkor. Önskemålen stämde inte riktigt med verkligheten hon mötte som äldre kvinna. En olycklig dag i augusti 2010 bröt hon lårbenshalsen. Sedan gick det utför. Hon hade haft allvarliga hälsoproblem tidigare och klarat av dessa. Men lårbensfrakturen blev inledningen på en smärtsam, tung period som så småningom ändade hennes liv. Trots det engagerade hon sig in i det sista för sina barn och deras familjer samt sin kära syster Ruth och hennes man.

Vi sörjer henne djupt men unnar henne vila och frihet från smärta och oro.

För familjen

BIRGITTA och AGNETA

Annons
Annons
Annons