Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Göran Söderberg, till minne

/

Annons

Gymnasieläraren, författaren, kulturjournalisten Lars-Göran Söderberg, Härnösand, har avlidit 57 år gammal.

Hans närmaste är fyra barn, mor, samt syskon med familjer.

---

Jag och min fru Cannie lärde känna Lasse för fyrtio år sen. Han var en tonåring som hjälpte oss att skriva en ungdomspjäs. Vi trodde vi hade läst en del av världslitteraturens klassiker men jämfört med Lasse var vi obildade. Han hade läst allt. Lasse hade en laddning som kunde skapa problem. Skolan kunde inte ta hand om hans begåvning. Han gick ut nian utan betyg och fick jobb som charkuteriarbetare. Intresset för Nordamerikas indianer och vildmarksberättelser tog honom till Kanada. Han kom hem och började själv skriva. Så drabbades han av den stora kärleken. Anne. De flyttade till Docksta. Frida kom, därefter Samuel, Anders och John. Lasse utbildade sig till trädgårdsmästare samt engagerade sig i det norrländska författar- och kulturlivet.

Parallellt med arbete i skog och trädgård, biodling, inhopp som kock och servitör på pensionat Körningsgården skrev han litteraturartiklar för Tidningen Kulturen och Tidningen Ångermanland. Översatte norska jakt- och vildmarksromaner, publicerade dikter och noveller och en pjäs för radioteatern och småningom också romanen Polarmässa.

I fyrtioårsåldern med fyra barn skaffade sig Lasse akademisk utbildning och blev gymnasielärare i filosofi och litteratur. Familjen flyttade till Härnösand. Lasse fick en lärartjänst på Nordvik jordbruksgymnasium, där han av eleverna röstades fram som Årets lärare. Äktenskapet med Anne tog slut och Lasse byggde upp ett nytt liv. Han köpte en gård på Långslätten och snart hade han grisar, höns, kor och hästar som betade utanför köksfönstret och en perfekt anlagd köksträdgård. Gården blev under de korta månader Lasse hade kvar att leva en mötesplats för barn, barnbarn och vänner.

Lasse var i sin storslagenhet, breda begåvning och kompetens men också med sin stora sårbarhet och känslighet, en av de mest kompletta människor jag mött.

HENRY MEYER

Annons
Annons
Annons