Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Andersson, till minne

/

Annons

Gustaf Andersson, Härnösand, tidigare ombudsman i Handelsanställdas förbund, har avlidit vid 89 års ålder

Hans närmaste är dottern Christina med make Leif, sonen Hans, barnbarn samt en syster.

---

Gustaf föddes i byn Risnäs utanför Härnösand. Redan som tolvåring började hans yrkesverksamma liv, vilket inleddes som bonddräng och med skogsarbete. Han sadlade om till lastbilschaufför och sedermera också som busschaufför. Därefter arbetade han som metallarbetare på Asea i Härnösand. Hans sista arbete innan Handels var på Alrik Hedlunds lager i Härnösand. På alla dessa arbetsplatser var han fackligt aktiv.

Hans stora intresse var att hjälpa de svaga i samhället och de fackliga medlemmar som behövde hjälp. Han var också ordförande i Handels Kramforsavdelning. År 1975 anställdes Gustaf som ombudsman i Handelsanställdas förbund med placering i Kramfors. En tjänst som han hade fram till sin pensionering.

Gustaf hade ett stort intresse för kulturella frågor. Han engagerade sig till exempel starkt i det lokala projektet Hungermarschen, som belyste situationen 1917, då matbrist och svält var nära att utlösa en svensk revolution. Han deltog också aktivt i Handelsprojektet Skapa tillsammans, med ett hundratal deltagare från hela landet, där finalen ägde rum vid öppnandet av Handels kongress 1986.

Gustafs stora intresse var naturen. Han älskade att fiska, plocka svamp och bär. Han kunde också bara vara ute i naturen och njuta av fågelsång och skogens alla ljud och dofter. Han hade en stor passion för sin sommarstuga som han byggde 1967. Hans namn på stugan var Paradiset. Ringde man honom i stugan svarade han alltid "paradiset".

Gustaf var en härlig kamrat och kollega som skaffade sig stort förtroende bland såväl arbetskamrater och medlemmar som bland motparter. Vi som haft förmånen och glädjen att få samarbeta med Gustaf, minns honom som en mycket god vän och kamrat. Vi, hans gamla kollegor, sörjer en god kamrat som har lämnat oss.

HANDELS SENIORER

Jan Lindgren

Kjell Kärrman

Annons
Annons
Annons