Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunhild och Harry Fängström, till minne

/

Annons

Gunhild Fängström och Harry Fängström, Junsele, avled med 11 dagars mellanrum. Gunhild den 19 juli, 93 år fyllda och maken Harry den 30 juli, 88 år gammal.

Närmast sörjande är fem barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

---

Gunhild Fängström, född Franzén, var född och uppvuxen på Löfnäset utanför Junsele, som då var en livaktig by. I ungdomen arbetade hon som piga åt prästen i Näsåker och utbildade sig även till sömmerska. Efter giftermålet med Harry Fängström bosatte de sig i Gunhilds föräldrahem på Löfnäset där de bodde hela sitt liv förutom de sista åren då de av hälsoskäl flyttade till Junsele. Därmed blev byn Löfnäset tom på fasta invånare. Med fem barn och jordbruket hade hon nog fullt upp och ville hon koppla av blev det med bärplockning i skogen, vilket var hennes favoritintresse.

Harry Fängström kom från Stugusjön, och år 1946 gifte de sig. Som skogsarbetare fick man på den tiden slita hårt, men han arbetade även med annat, bland annat med flottning. Han var händig med motorer och många anlitade honom för att få hjälp. Hans intresse för jakt och fiske var också stort. Dessutom var han en duktig dragspelare och anlitades ofta som spelman. Två av hans söner följde även de med på olika speluppdrag under en tid.

---

Som "ny" medlem i familjen Fängström fick jag på äldre dar förmånen att få lära känna Harry och Gunhild Fängström. Löfnäset var en samlingsplats för barn, barnbarn och andra som gärna kom och hälsade på och gästfriheten var stor. Gunhild må ha varit en av de vänligaste människorna på denna jord, alltid glad, aldrig hörde man ett ont ord komma över hennes läppar. Harry var raka motsatsen, rak och ärlig, sa vad han tyckte och med sin korta stubin kunde han läsa ramsor av svärord som ingen annan. Han hade humor, var en god berättare och berättade gärna om gamla tiders vedermödor och händelser. Han berättade också gärna om upplevelser han haft med "skrömt och oknytt" och hade nog en förmåga att uppleva sådant som andra inte ser. Som duktig dragspelare ingav han stor respekt och för mig var det en stor ära, om än gruvsam, att vid några tillfällen få spela tillsammans med honom.

Trots en del hälsoproblem fick de ett långt liv tillsammans och kompletterade verkligen varandra. Vad den ene saknade hade den andre. Båda är borta och saknaden är stor, men de följs nu åt till graven, och kanhända har Gunhild och Harry redan mötts eller kommer att mötas igen, fast på den andra sidan.

TINA PERSSON

Annons
Annons
Annons