Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmar Kågström, till minne

/

Annons

Dagmar Kågström, Härnösand, avled den 14 juli vid 82 års ålder.

Hennes närmaste är maken Olof, barnen Per, Mats, Lars och Anna med familjer samt syskon.

---

Människorättskämpen, läraren och folkbildaren Dagmar Kågström har gått ur tiden. Hon avled i sin födelsestad Härnösand efter en tids sjukdom.

Till Örnsköldsvik flyttade familjen Kågström i slutet av 1960-talet. Dagmar var en omtyckt lärare vid Nolaskolan under mer än trettio år. Både lärare och elever uppskattade att få arbeta tillsammans med henne. Jag var en av de lyckliga. Eftersom Dagmar kunde det pedagogiska väl och aldrig släppte intresset för den enskilda elevens behov blev hon en stor förebild för mig. Allt som vi i dag söker hos expertföreläsare hade hon förädlat i sin karaktär. Bekräfta eleven, utgå ifrån elevens situation, visa på kulturens kraft och lär dig ta ansvar var några av Dagmars käpphästar. Allt förpackat i sträng humor.

Dagmar, en ständigt läsande människa, var en suverän språkbrukare. Ett kort samtal med henne var ofta både underhållande och givande. Från sitt engagemang i Amnesty hämtade hon förmågan att se proportioner i tillvaron. Det fanns alltid tid för en medmänniska. Tänka sig att Dagmar arbetade med Amnesty hela sitt yrkesliv och långt efter hon gick i pension.

Jag jämför Dagmars människorättsarbete med Ellen Keys ständiga kamp för fred och rättigheter för kvinnor och barn. De var inga trendmänniskor som arbetade för att det var idéer på modet. Att förbättra villkoren för människorna på jorden var meningen med livet.

Med stor respekt tänker jag på Dagmar och hennes engagemang och värme.

MAGGIE ERIKSSON

Annons
Annons
Annons