Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmar Kågström, till minne

/

Annons

Adjunkt Dagmar Kågström, född Helleberg, Härnösand, har avlidit.

Hennes närmaste är maken Olof samt barn och barnbarn.

---

Mycket kan sägas om Dagmar Kågström. Hon hade ett skarpt och fantasirikt intellekt. Hon älskade att ro. Hennes dörr stod alltid öppen, för alla. Och hon var rolig! Hon föddes 1929 i Härnösand. Mamman dog i sviterna av förlossningen. Dagmar växte upp med fem syskon, pappa Sigurd och styvmor Maja. Syskonen, liksom sommarstället Solum, var innerligt viktiga för henne livet igenom.

Hon studerade till adjunkt i svenska och engelska i Uppsala. Där mötte hon Olle från Kåge. De gifte sig 1953, och kom att dela över 60 år. Dagmar och Olle var tillsammans – till lunch i lärarrummet, rygg mot rygg hemma i arbetsrummet, gärna hand i hand framför kvällens Rapport. De delade vänner och kärleken till kultur och natur. Efter några yrkesår i Malmberget bosatte de sig i Örnsköldsvik – och om somrarna i havsviken på Solum. De fick barnen Per, Mats, Lars och Anna.

Efter pensioneringen från lärarlivet skrev Dagmar litteraturrecensioner för Örnsköldsviks Allehanda och jobbade extra i den kooperativa bokhandeln. Men framför allt var Dagmar solidarisk. Hon grundade och drev under nästan 30 år Örnsköldsviks Amnestygrupp, och var även distriktsordförande i Västernorrland. Hon talade i skolor och på torg mot dödsstraff och bedrev en outtröttlig kamp för fängslade runt om i världen. Som 75-åring deltog hon i sin sista demonstration.

Dagmar var ett nav och en motor. Genom hennes dörr strömmade vänner, barnens vänner, nysvenskar och gamla elever. Hon räckte till för många, behandlade barn som människor och hade därför förtrogna långt ner i åldrarna.

När de tio barnbarnen kom gick Dagmar ner på knä i lek. Om kvällen satt hon med famnen full och berättade improviserade sagor om det klantiga familjetrollet Klumpe. Mot slutet var hon en sparv, med ett bräckligt yttre och orden fjättrade i hjärnans labyrinter. Humorn övergav henne aldrig.

Vi är många som har älskat Dagmar. Nu, när hon har lämnat oss, står vi kvar med hennes gåvor.

För familjen

ANNA KÅGSTRÖM

Annons
Annons
Annons