Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Onsell, till minne

/

Annons

Birgitta Onsell, Mariestad, avled den 15 juli vid 86 års ålder.

Närmast sörjande är hennes familj.

---

Birgitta Onsell arbetade som lärare och var en etablerad författare när hon insåg hur upprörande kyrkans kvinnosyn var. Den gjorde att hon inte kände sig väl till mods och började ett sökande efter något annat. Hon skriver själv att "en hel värld öppnade sig för mig när jag först gläntade på dörren till gamla Medelhavsländernas historia. Gudinnorna kom emot mig." Från 1985 och framåt ägnade hon sig åt att samla kunskap om gudinnereligion i forntiden.

När Gamla testamentet skulle få en nyöversättning verkade Birgitta Onsell för att det skulle komma in en förklarande text som upprättade kvinnan. Hon försökte, men nådde ingen framgång hos bibelkommissionen. Slutligen spikade hon upp nya teser på Storkyrkans port 1989 och startade med det Upprörelsen. Med den skulle kvinnans ställning uppdagas och upprättas.

Hon var initiativtagare till föreningen Tealogerna och var fram till sin död dess hedersordförande. Tealogi handlar om historia, tro och religionen kring Gudinnan. 1998 fick hon litteraturpriset Årets väckarklocka av Elin Wägnersällskapet bland annat för sin gärning att sprida kunskap om kvinnobilder i religionshistorien. När hon gav Väckarklockan vidare till bibelkommissionens ordförande, vägrade han att ta emot den. Boken Avklädd Gud blev hennes svar på nyöversättningen av Gamla Testamentet.

1998 slog utställningen "Efter tusen år av tystnad – gudinnebilder och glömda spår" publikrekord på Historiska museet i Stockholm. På enkla skärmar åskådliggjorde Tealogerna under ledning av Birgitta Onsell historien om hur människor under 20 000–30 000 år dyrkat det gudomliga i dess feminina princip före patriarkatets 5 000 år på jorden. Sedan 2007 har utställningen en permanent plats i Näsåker.

Birgitta Onsells röst har tystnat och för oss som är kvar återstår att efter bästa förmåga fortsätta kampen för en bättre värld där kvinnor och män värderas lika.

Föreningen KVINNOMINNE – Birgitta Onsells vänner

Annons
Annons
Annons