Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt Persson, till minne

Annons

Bernt Persson, var en person med största betydelse för länets arbete med värdefulla stränder har gått ur tiden och lämnat oss med ett stort tomrum.

Bernt Persson var en framstående botanist med kunskaper om länets stränder som inte går att jämföra med någon annan. Det finns inte en växt som han inte hade koll på- Sedan år 2006 har jag haft förmånen att arbeta tillsammans med Bernt för att inventera länets stränder. Vi har tillsammans besökt i princip var enda ö, holme, kobbe och skär som finns i hela länet och ett stort antal fastlandslokaler. Varje sommar har vi tillbringat ett antal veckor till sjöss.

Bernt utvecklade en metod för naturvärdesbedömningar av stränder, där den inventerade strandens ges ett naturvärde från 1-4. Denna bedömning av naturvärdet är något som används flitigt vid till exempel fysisk planering, utpekande av värdefulla marina områden och vid tillståndsprövningar av olika slag.

Under åren 2008-2011 var Bernt med i projektgruppen för BSPA Höga Kusten. Det var ett stort projekt som handlade om att gemensamt med länsstyrelse, kommuner, politiker, boende och verksamma i området ta fram en plan för områdets framtid, – hur områdets naturvärden kan bevaras och hur området kan nyttjas på ett hållbart sätt. Jag vet att jag talar för många när jag säger att Bernt var mycket uppskattad i det arbetet. Många är de möten som vi har haft tillsammans och många är de kvällsdiskussioner vi haft med boende i området. I den framtagna planen har Bernt bidragit stort med sin omfattande kunskap om strändernas naturvärden.

Bernts kunskap och passion för växter var enorm. Han tillhörde utan överdrift en av de bästa i Sverige. Det är nu upp till oss som arbetat med Bernt att förvalta den kunskap han gett oss och försöka föra hans arbete vidare.

Bernt var en person med ett stort hjärta och en helt underbar vän. Han är och förblir djupt saknad, men i våra hjärtan varmt bevarad.

LOTTA NYGÅRD

MARINBIOLOG

LÄNSSTYRELSEN VÄSTERNORRLAND

Annons
Annons
Annons