Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt Persson, till minne

Annons

Bernt Persson utmärkte sig tidigt för att införa miljöfrågor i undervisningsarbetet under sin många år som lärare på Ytterlännässkolan i Bollstabruk. Han fortbildade under flera år även sina lärarkollegor i botanik. Bernt var en kunnig lärare och trivdes med lärarrollen men inte med skolan.

Trots detta arbetade han under mer än två decennier inom skolan till dess att han fick chansen att arbeta med det han brann för – botaniken. De sista tio åren arbetade han både ideellt och professionellt med florainventeringar.

Han var en brilliant botaniker och riktigt kunnig var han på växtarter knutna till vatten. Att vara på fjället med Bernt var en upplevelse och en förmån för oss som var med. Det största arbetet han genomförde var inventeringen av Västernorrlands kust. Kustinventeringen tog flera år och syftet var att resultat skulle användas som underlag vid myndigheters handläggning.

Sista året fick han uppdraget att förvalta Ångermanlands flora, ett hedersuppdrag han var mycket glad över. Bernt brann för skydd av den biologiska mångfalden och hans devis var att det var arterna som skulle vara utgångspunkt för bedömning av naturvärden. Under 30 år var han ordförande för Kramforskretsen av Naturskyddsföreningen och under 15 år ordförande för Naturskyddsföreningens länsförbund.

Bernt var en känslig person och musiken blev kanske därför viktig för honom. Han visade emellanåt fram sin förmåga och kunde då underhålla en stor publik med att sjunga och spela gitarr. Han sjöng även i Svanökören under flera år.

Vi som kände Bernt upplevde honom som mycket öppen, ärlig och ödmjuk. Vi är många som saknar vännen Bernt som försvann alldeles för tidigt.

PER SANDER

FÖR

NATURSKYDDSFÖRENINGEN

Annons
Annons
Annons