Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie-Marie Jane, till minne

/

Annons

Annie-Marie Jane, Örnsköldsvik, avled den 10 april vid 95 års ålder.

Hennes närmaste är dottern Tanya med familj.

---

Min älskade, äventyrliga, nyfikna, sällskapliga och självständiga mamma avled lugnt och stilla på Örnsköldsviks sjukhus efter ett långt och innehållsrikt liv. Hon föddes i Domsjö som näst äldst av nio barn och berättade om en idyllisk barndom. 15 år gammal antogs hon vid Umeå lärarinneseminarium och var utbildad lärare vid 20 års ålder. Under tio års tid undervisade hon vid olika byskolor, innan hon beslöt att lära sig engelska.

Därefter arbetade hon under ett år som sällskapsdam i England där hon också träffade sin blivande make John Jane. De gifte sig i Själevad 1948 och bosatte sig i Oxford så att John kunde slutföra studierna. Våren 1949 föddes dottern Tanya. John gick tragiskt bort i sjukdom hösten 1950, 29 år gammal. Annie-Marie återvände då med Tanya till Örnsköldsvik. Hon anställdes som lärare och fortsatte med det till 1983.

Annie-Marie reste till England varje år för att behålla kontakten med landet som hon älskade. Hon hade också starka band med släkt och vänner där. Den sista resan dit var år 2007, när hälsan började vackla. Annie-Marie hade många intressen och gillade att stå på scen. 1947 gjorde hon rollen som Ylva när Kam i Nesom uppfördes vid Nätra Hembygdsgård och senare på Skansen i Stockholm.

Hon var mycket sällskaplig och gillade att ha fester och kaffestunder med vänner. Annie-Marie var en av grundarna till Örnsköldsviks Bröstcancerförening och dess ordförande ett antal år. Hon var också aktiv medlem i Amnesty International.

En mycket älskad plats fann hon i stugan vid havet utanför Köpmanholmen, där familj och vänner vistades tillsammans med henne – så sent som sommaren 2011.

Under sina senaste år när hon inte längre orkade så mycket fick hon mycket stöd av sin svägerska, Margot Skagius och av kvinnorna vid hemtjänsten, utan vilkas hjälp och stöd det hade varit omöjligt för henne att bli kvar i sitt eget hem.

Dottern

TANYA JANE-PATMORE

Annons
Annons
Annons