Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansedd fotograf med världsrykte

/
  • Han har träffat Nikita Chrusjtjov, Dag Hammarskjöld, Louis Armstrong och Henri Matisse. Numera är Lennart Nilsson mest känd för sina bilder på hur ett barn blir till.
  • När något fascinerar Lennart Nilsson vill han dela med sig av upplevelsen.
  • De flesta känner Lennart Nilsson som medicinsk fotograf.

Han har varit ansedd fotograf sedan 1940-talet. Det är fortfarande upptäckarglädjen som driver 90-årsjubilerande Lennart Nilsson.

Annons

Lennart Nilsson har alltid gått nära – med sin kamera. Det har han gjort ända sedan han som barn försökte fånga skogens insekter i närbilder. Under hans 70 år som fotograf har han aldrig varit rädd för att närma sig sina objekt, vare sig han har plåtat kändisar som Ingmar och Ingrid Bergman eller kungligheter som Gustav V och Hagasessorna.

Men han är också en person som har fått bra kontakt med väldigt många av dem han fotograferat och arbetat med. Han talar med värme om barnmorskorna som hjälpte honom i projektet om hur ett barn blir till.

Att Lennart Nilsson först började fotografera foster var tack vare professor Axel Ingelman-Sundberg, som blev hans närmaste vän på Sabbatsbergs sjukhus.

– Jag glömmer aldrig när han visade mig ett mänskligt embryo, 3-4 millimeter stort. Jag frågade om jag kunde ta hem det för att ta närbilder på det och fick svaret: "Du får ha det en hel vecka om du vill."

Bilderna hamnade så småningom i den ansedda tidskriften Life; omslagsbilden av ett 18 veckors foster var så sensationell att upplagan på åtta miljoner sålde slut på fyra dagar. Lennart Nilsson rekryterades till redaktionen i New York och arbetade där under sju år. Chefredaktören Philip B Kunhardt blev en god vän som lärde honom att se på arbetet med journalistisk blick.

Sedan tiden På Life har Lennart Nilsson mer sett sig som journalist än fotograf säger han, även om "kameran kan vara bra ibland". Drivkraften är och har varit att visa något nytt för omvärlden, eller att visa det välbekanta på ett nytt och överraskande sätt.

När något har fascinerat honom har han velat dela med sig av upplevelsen. Det drev honom exempelvis att filma befruktningen av ett ägg, vilket resulterade i de prisbelönade filmerna Sagan om livet och Livets mirakel.

– Spermierna dansar sakta runt, motsols, och, helt plötsligt blir det lite tystare, spermierna går saktare, och de befruktar ägget, berättar Lennart Nilsson.

– Det är fortfarande det mest spännande som jag har sett och upplevt. Jag tänkte omedelbart att det här vill jag göra, inte bara för mig själv utan för andra.

Lennart Nilsson har varit mer känd som medicinsk fotograf än som den hov- och reportagefotograf han först slog igenom som. Och arbetet fortsätter. Han citerar gärna sin chef på Life – allt är möjligt!

Sedan en tid fotograferar han hudcancerceller i sitt laboratorium på Karolinska institutet, ett projekt som han ska återuppta i höst, "men Katarina vill att vi ska ha lite semester nu".

– Jag har varit, och hoppas att jag är, journalist. Jag har kvar det här att vilja upptäcka någonting. Att komma med något helt nytt, som alla känner till, men på ett nytt sätt.

MALIN EIJDE

TT Spektra

Annons
Annons
Annons