Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFI satsar på jämställdhet

Annons

När det nya filmavtalet träder i kraft vid årsskiftet förstärks kraven på en jämställd filmproduktion. Nu har Svenska Filminstitutet presenterat ett antal åtgärder för att i framtiden kunna förmedla stöden jämnt mellan kvinnor och män.

Ett mentorsprogram för kvinnliga filmskapare, ett forskningsprojekt om strukturer i filmbranschen samt pedagogiska insatser för att stärka jämställdheten bland filmintresserade är några av de satsningar som Svenska Filminstitutet ska börja med. Utöver det ska de även starta en ny webbportal, "Nordic women filmmakers", som ska synliggöra kvinnliga filmskapare.

Det har inte gjorts tidigare. Man glömmer lätt bort kvinnliga skapare av alla dess slag, och det vill vi nu få stopp på, säger Svenska Filminstitutets vd Anna Serner.

Jämställt 2015

Redan innan det är dags för nästa filmavtal 2015 hoppas Anna Serner på att målet om en jämställd filmproduktion ska vara nått, även om hon kan hålla med om att en satsning på jämställdhet borde ha kommit tidigare.

Man kan tycka att det skulle ha gjorts väldigt mycket för väldigt länge sen, men jag har funnits på SFI i ett halvår och nu sätter vi fart, säger Anna Serner.

Utöver dessa satsningar vill Svenska Filminstitutet i framtiden även påverka filmskolorna och utbildningarna, samt de kommersiella aktörer som finansierar filmer.

Annons
Annons
Annons