Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlager-dåd påstås stoppat

Annons

Azerbajdzjan hävdar att man stoppat ett terrordåd i Baku under schlager-EM.

40 personer har gripits, uppger säkerhetsdepartementet. Minst en person dödades vid gripandena, som skedde i Baku, Ganca, Sumgait och i andra delar av landet, uppger departementet enligt AFP.

Gruppen ska ha planerat attacker mot landets president Ilham Aliyev, polisbyggnader, hotell, moskéer och den konserthall där schlager-EM hölls.

"De skaffade Eurovision-biljetter för att begå terrorhandlingar inne i Baku Crystal Hall", hette det i uttalandet.

Landets säkerhetsdepartement ska ha valt att inte gå ut med information om oskadliggörandet av gruppen under musiktävlingen för att undvika "panik bland medborgare och utländska gäster".

Enligt säkerhetsdepartementets uttalande gjordes en av insatserna i Azerbajdzjan den 16 maj - knappt en vecka före den första schlager-EM-semifinalen - då en av de misstänkta, Timur Huseynov, sköts ihjäl i Nasimi-stadsdelen i Baku efter att ha gjort motstånd mot polisen.

Samtidigt framgår att uppgifterna åtminstone delvis handlar om de gripanden och insatser som gjordes redan i april.

"I vissa fall ställdes säkerhetsstyrkorna inför väpnat motstånd från de militanta. Som resultat av det dödades Vugar Padarov och merparten av den väpnade gruppens medlemmar neutraliserades", heter det exempelvis.

Padarov var den man som sprängde sig själv i Ganca i början av april och som efteråt hyllades på den ryska islamistsajten Ummanews.

"Eurovisionsfestivalen är en mardröm för alla muslimer. Djävulens krafter, perversa och homosexuella från hela världen ska inte tro att de så lätt kan komma till det land där blod från rättrogna muslimer har flutit. De kommer oundvikligen att attackeras", hette det bland annat i en text som publicerades på ummanews.ru.

Rasul Jafarov, talesman för kampanjen Sjung för demokrati, som samlat en rad azerbajdzjanska människorättsgrupper i samband med schlager-EM, säger sig ännu inte känna till någonting om säkerhetsdepartementets antiterrorinsats.

Vi har inte hört någonting om det, så vi kontrollerar det just nu, berättar Jafarov på telefon från Baku.

Många har befarat att myndigheterna skulle slå till hårt mot aktivister och oppositionella efter schlager-EM - men än så länge är det lugnt, säger Jafarov.

Det är fortfarande väldigt stilla, inga särskilda påtryckningar, säger han. Men det är en väldigt känslig situation för myndigheterna så här nära inpå. Vi får nog vänta ett tag till på hur reaktionen blir.

Christer Björkman, producent för Melodifestivalen och ledare för Sveriges delegation i Baku, fick ingen information om något terrorhot under schlager-EM.

Nej, ingenting, vare sig vi eller EBU. Det enda jag kan säga är att vi inte hört någonting om detta förrän nu. De garantier som EBU fick av Azerbajdzjan om säkerheten under Eurovision har landet levt upp till. Det sköttes perfekt eftersom det inte hände någonting. På samma sätt var det i Düsseldorf förra året då de plockade bort en al-Qaida-cell, men det fick vi däremot information om under tävlingen förra året, säger Björkman till TT Spektra. Vi kan också konstatera att vi måste ta ställning till den här typen av säkerhetsfrågor när vi arrangerar Eurovision i Sverige nästa år.
Annons
Annons
Annons