Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Sarkozy-satir i fransk bästsäljare

Romaner inspirerade av verkliga - lätt kamouflerade - politiker verkar locka läsare. I Frankrike handlar en av sommarens bästsäljare om den maktfullkomlige politiska ledaren "Rocky", skriver tidningen Guardian. Romanen "Le monarque, son fils, son fief" ("Monarken, hans son, hans rike") är en kontroversiell satir som utspelar sig i Nicolas Sarkozys kretsar, och det är ingen sympatisk bild som ges av ex-presidenten. I en scen kräver han sexuella tjänster av en av landets borgmästare, i utbyte finansierar Sarkozy ett nytt museum i staden.

Bakom boken står Marie-Célie Guillaume, tidigare stabschef för en av Sarkozys ministrar, som har lyckats reta upp såväl den franska högern som Sarkozys son.

Här i Sverige kommer i höst journalisten Chris Forsnes politiska thriller "Vår man i världen", om en toppolitiker som bryr sig mer om oljepengar än om Sverige. Likheterna med Carl Bildt är ingen slump. Även norska Erlend Loe har låtit sig inspireras av en politiker i sin nya roman, nämligen Jens Stoltenberg.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons